Informatieboekje

Informatieboekje voor vrijwilligers of studenten die een stage doen via Ontmoet AfrikaEen stage culturele antropologie, bijvoorbeeld onderzoek naar de traditionele geneeskunde of religie in Afrika, is een van de mogelijke buitenlandse stages via Ontmoet Afrika

Een stage culturele antropologie bij een partner van Ontmoet Afrika is een uitgelezen kans doordat je ook woont bij een gastgezin in een traditionele gemeenschap.Ontmoet Afrika heeft een informatieboekje gemaakt, dat bedoeld is als voorbereiding op je verblijf in Ghana/Kameroen/Malawi of voor mensen die gewoon meer willen weten over de traditionele cultuur in deze landen. In dit boekje staat veel informatie over de traditionele leefgewoonten, cultuur, religie en geneeskunde van de lokale bevolking. De informatie over Ghana heeft Lianne van Rijssel verzameld gedurende haar stage culturele antropologie in 1999 in Afrika en vastgelegd in het onderzoeksverslag ‘Traditionele geneeskunde; geloofsovertuigingen en praktijk van traditionele genezers in de Noordelijke regio van Ghana‘. De informatie over Kameroen is verzameld door Jorieke Bakker die in 2008 een stage culturele antropologie heeft gedaan in Kameroen. En de informatie over Malawi is geschreven door Ida Lintel en Suzanne Limmen in 2010.

Omdat in de reisgidsen die er over Ghana, Kameroen en Malawi beschikbaar zijn, weinig informatie wordt gegeven over de lokale gebruiken en manier van leven, hebben wij deze onderzoeksverslagen als basis gebruikt voor een informatieboekje voor onze toekomstige vrijwilligers en studenten die een stage gaan doen. Deze informatie is dus vrij uniek en zal je helpen een beter inzicht in de plaatselijke cultuur te krijgen en veel voorkomende vooroordelen en onbegrip weg te nemen of te verminderen. Hierdoor zul je waarschijnlijk minder moeite hebben je aan te passen en sneller contacten kunnen maken met de mensen uit het land waar je te gast bent.

Naast alle informatie over het leven in Afrika bevat dit boekje ook hygiënische en medische adviezen, adviezen om beter en sneller aansluiting te vinden met de bevolking en kleine introductiecursussen van verschillende lokale talen. De pagina’s ‘Ghana‘, ‘Kameroen‘, ‘Malawi‘ en ‘Inburgeringscursus‘ van dit deel van de website komen uit dit 63 pagina’s tellende informatieboekje en geven daarmee een indruk. Alle vrijwilligers en studenten die een stage in Afrika gaan doen via Ontmoet Afrika krijgen dit boekje gratis toegestuurd. Het is ook voor 10 euro (excl. portokosten) te bestellen door mensen die zelfstandig of met een andere organisatie naar Ghana/Kameroen/Malawi gaan of die gewoon geïnteresseerd zijn in de Afrikaanse manier van leven. Iedereen die eerst het informatieboekje wil lezen alvorens te beslissen met ons naar Afrika te gaan kan het boekje bestellen en betaalt daarna bij de eventuele inschrijving 10 euro minder. Het boekje is te bestellen door bij Contact het vakje ‘informatieboekje bestellen’ aan te kruisen.