Home » Over ons

Over ons

Ontmoet Afrika wordt gevormd door Lianne van Rijssel, Nikki de Jong en Niko Winkel. Op deze pagina lees je achtergrondinformatie over het Ontmoet Afrika-team. 

Ontmoet Afrika is op 1 januari 2004 opgericht door Lianne van Rijssel. Lianne deed in 1999 in Ghana negen maanden onderzoek naar traditionele geneeskunde in Afrika voor haar studie in Wageningen. Zo woonde in Tamale, in een lokaal gezin op het platteland. Ook al had ze na haar afstuderen interessante functies, ze kon daar niet haar kennis, ervaringen en liefde van en voor Afrika in kwijt.

Het eerste idee kwam van Lianne en haar Ghanese vrienden, tijdens een bezoek in 2003 in Ghana. Kunnen wij het niet voor meer mensen mogelijk maken om een tijd naar Afrika te gaan? En om daar met de lokale bevolking samen te leven en te werken? Voor vrijwilligerswerk, stage of onderzoek – vroegen zij zich af.

Zo begon Ontmoet Afrika. De eerste partnerorganisatie was Meet Africa in Tamale, opgericht door Lianne’s vriendin Namaawu in Ghana. In de jaren erna breidde het aantal werkplekken en locaties binnen Ghana uit. Op dit moment werkt Ontmoet Afrika in Ghana samen met 13 verschillende lokale partnerorganisaties.
Sinds 2010 werkt Ontmoet Afrika ook samen met partners in Malawi en gaan hier ook vrijwilligers naartoe. Het bleek dat onze visie en manier van werken bij veel mensen aanslaat.
Ontmoet Afrika begeleidt jaarlijks tussen de 50 en 100 deelnemers naar werkplekken in Ghana en Malawi.

Sinds begin 2016 bestaat het team van Ontmoet Afrika naast Lianne uit Nikki de Jong en Niko Winkel.

Lianne van Rijssel

Ik ben geboren in 1974. Na mijn middelbare school heb ik eerst drie jaar gewerkt en gereisd: in Nederland, maar ook in Frankrijk, India en Nepal. Daarna begon ik in Wageningen aan de studie ‘Voeding en Gezondheid’, die ik in 1999 afsloot met een afstudeerproject over woon- werkgemeenschappen in Duitsland en een stage in Ghana.

Over mijn onderzoeksperiode in Ghana: Vlak na mijn aankomst ontmoette ik Namaawu Taimako, de dochter van een kruidengeneeskundige. Er onstond een sterke vriendschap en via haar en haar familie ben ik in het dorp Katariga terechtgekomen, waar ik het grootste deel van mijn veldwerk naar de traditionele geneeskunde van Afrika heb gedaan. Ik woonde daar bij het dorpshoofd en had mijn eigen hut in haar huis. Met behulp van een tolk heb ik vele traditionele genezers, vroedvrouwen, waarzeggers en patiënten geïnterviewd.

Daarnaast deed ik mee met de dagelijkse werkzaamheden in het dorp. Ik voelde me vaak een kleuter die achter haar broertjes en zusjes aanliep om de eenvoudigste dingen als kleren wassen en water halen te leren. Omdat ik de plaatselijke taal niet sprak was ik voor de communicatie met de mensen om me heen aangewezen op een tolk of op gebarentaal, glimlachen en het nadoen van hun activiteiten. Het was dankzij het oneindige geduld, de gastvrijheid en het acceptatievermogen van de mensen waarbij ik woonde, dat ik de mogelijkheid heb gehad om deel uit te maken van het dagelijks leven van een familie in een traditioneel dorp midden in Afrika. Ik weet nog hoe ontzettend dankbaar en gelukkig ik me voelde dat deze droom, die ik al vanaf klein kind had, eindelijk was uitgekomen.

Reisleider

Na mijn stage traditionele geneeskunde en afstuderen in Wageningen had ik nog lang niet genoeg van het reizen en ben begin 2000 begonnen als reisleider bij SNP natuurreizen. Ik begeleidde vooral wandelreizen in landen rondom de Middellandse Zee (Frankrijk, Italië, Griekenland en de woestijnen van Egypte en Marokko). Na twee jaar fulltime reisleiderschap besloten mijn vriend Richard en ik ons in Nederland te vestigen. We zijn in 2004 getrouwd, en in 2005 en 2007 zijn onze zoon Yander en dochter Yousse geboren. Op dit moment werk ik met ontzettend veel plezier voor onze organisatie Ontmoet Afrika. Op deze manier kan ik dagelijks mijn passie, grote fascinatie en liefde voor andere culturen delen en overdragen aan anderen.

Nikki de Jong

Afrika vrijwilligerswerk - Ontmoet Afrika's Nikki aan het werk in AfrikaHallo, ik ben Nikki. Culturele verschillen: dat heb ik altijd al fascinerend gevonden. Steeds als ik in het buitenland kom, word ik als het ware ‘door elkaar heen geschud’. Mensen doen en denken anders dan ik. Daardoor word ik ineens extra bewust van mezelf: van wat ik automatisch doe en denk, en wat ineens verschilt van anderen. Waarom doe ik zoals ik doe, en doen die andere mensen zoals zij doen?

Reizen

Ik heb in m’n leven veel gereisd: tijdens mijn studie culturele antropologie heb ik twee keer een half jaar in Rusland gewoond, gewerkt en onderzoek gedaan. Na die tijd ben ik veel blijven reizen en vrijwilligerswerk blijven doen, voor kortere of voor langere perioden, in Europa, Amerika, Latijns-Amerika. Tot een paar jaar terug was ik nooit naar Afrika geweest. Omdat ik altijd al bezig was geweest met culturele verschillen, verwachtte ik natuurlijk dat het anders zou zijn. Maar dat het zó enorm anders zou zijn? Dat had ik niet verwacht.

Het bleek anders dan alles wat ik tot dan toe had meegemaakt. Wauw! Alhoewel ik daar in Ghana en Malawi het leven daar vrij intensief heb meegemaakt, heb ik tegelijkertijd nog steeds het gevoel dat ik nog maar het ‘topje van de ijsberg’ heb geschraapt. Ik kan genieten van de warmte van de mensen, hun enthousiasme, en het gekrioel op straat.

In 2015 ben ik begonnen bij Ontmoet Afrika. Het fijne van onze organisatie vind ik het kleinschalige, het persoonlijke, onze nauwe banden met onze partnerorganisaties in Afrika, en dat vrijwilligers bij gastgezinnen in Ghana en Malawi wonen. Het persoonlijke contact dat hierdoor ontstaat tussen Nederlandse of Belgische vrijwilligers, en Ghanezen en Malawianen vind ik erg bijzonder, en is een van de belangrijkste redenen dat ik dit werk doe. Vanuit Ontmoet Afrika proberen we de mensen een soort van ‘bescheidenheid’ mee te geven: ga niet naar Afrika om te helpen, maar ga om er zélf van te leren – daar voel ik mij bij thuis. Ik vind het pijnlijk om te zien hoeveel schade westerlingen in de afgelopen decennia en eeuwen ontwikkelingshulp hebben aangericht – ondanks al hun goede bedoelingen.

Trainer

Naast mijn werk bij Ontmoet Afrika werk ik als intercultureel trainer – en overigens geef ik ook de voorbereidingstrainingen bij Ontmoet Afrika. Ik train mensen in hoe je op een goede manier om kan gaan met culturele verschillen. Aan mensen voordat ze naar het buitenland gaan, en aan buitenlanders die zich in Nederland komen vestigen en die zich hier een weg moeten zien te vinden. En aan interculturele of internationale teams, waar culturele issues spelen in de samenwerking. Heerlijk werk!

 

Niko Winkel

In 2013 ging ik als 52-jarige vier maanden naar Tanzania. Ik dacht: ik ga er eens een tijdje tussenuit. Een ‘sabbatical’, zogezegd, na 25 jaar trouwe dienst in verschillende ambtelijke hoedanigheden; de laatste 12 jaar als projectleider op grote ICT-infrastructuurprojecten van de Rijksoverheid.
Tijdens deze periode deed ik 3 maanden vrijwilligerswerk via één van de grote internationaal opererende vrijwilligerswerkorganisaties. Deze periode in Tanzania leerde mij twee belangrijke dingen.

Ten eerste: wat is het gewéldig om zo een tijd in een totaal vreemde en bijzondere cultuur te werken en te leven! Mijn hart ging open; ik voelde me zielsgelukkig. Maar, ten tweede: wat is er in hemelsnaam aan de hánd in dit vreemde wereldje van georganiseerd internationaal vrijwilligerswerk! Ik kwam er achter, dat ik véél te veel geld had betaald aan een organisatie die totaal foute projecten organiseert, vooral daarbij denkend aan de betalende vrijwilliger en veel minder (of helemaal niet) aan het land, het volk en de mensen, waar de projecten worden georganiseerd.

Ik kwam er geleidelijk achter, dat er sprake is van een vrijwilligersmarktbenadering, waarbij ‘fun & adventure’ de ándere kant is van het aanbod: jonge vrijwilligers gaan vooral op pad om avontuur te beleven, waarbij het ‘vrijwilligersproject’ eigenlijk slechts een bijproduct is. De markt bestaat uit jonge scholieren en studenten die, nauwelijks voorbereid op de grote interculturele verschillen, een tijd spenderen in een onbekende omgeving en daarbij meer gericht zijn op de eigen ontwikkeling dan die in of van het land van bestemming.

Afrika vrijwilligerswerk - Ontmoet Afrika's Niko aan het werk in AfrikaVolunteer Correct

Letterlijk in het vliegtuig terug naar Nederland, aan het einde van die vier maanden, dacht ik: hier ga ik me in verdiepen!
Dit heeft geleid tot het opzetten van de stichting Volunteer Correct, met als agenda: de misstanden bij internationaal vrijwilligerswerk op de maatschappelijke agenda krijgen. Vanuit Volunteer Correct heb ik toen, samen met een paar collega’s, de zogenaamde Transparantie-index gebouwd: een meetinstrument om inzichtelijk te maken, hoe de Nederlandse vrijwilligersorganisaties zich profileren.
Inmiddels begint Volunteer Correct een vaste plek te krijgen in de wereld van het internationaal vrijwilligerswerk vanuit Nederland.

Begin 2016 ontmoette ik Lianne van Rijssel, via een bijeenkomst van Volunteer Correct. Lianne vroeg mij, of ik ervoor voelde Ontmoet Afrika te komen versterken. Dat vond ik een erg aantrekkelijk idee; ik had Ontmoet Afrika inmiddels leren kennen als één van de meest duurzame en verantwoorde organisaties op het terrein van internationaal vrijwilligerswerk.

Ik woon als sinds mijn studententijd als westerling in Groningen. Voel me inmiddels zelfs wat meer Groninger, al blijf ik natuurlijk altijd een ‘westerling in het noorden’. Mijn volwassen kinderen zijn allang het huis uit en ik heb een nieuw leven gevonden in het internationale vrijwilligerswerk. Eén van de fijnste dingen in dit werk is het regelmatig verkeren in Afrika, waar ik me altijd enorm op mijn plek voel, reizend in het lokale openbaar vervoer, met een rugzak op m’n rug.
Het is geweldig om zo’n warm en intens netwerk in Afrika te hebben.

 

Bekijk onze uitdagende projecten

Onze visie is dat mensen die met een open blik naar Afrika gaan, echt in contact kunnen komen met de mensen. Daar leer je van, dat geeft inspiratie, en dat leidt tot betrokkenheid. Dat spreekt ons meer aan dan naar het buitenland te gaan met het idee de mensen daar te vertellen hoe het volgens ons moet. Met deze instelling is de kans, dat je vrijwilligerswerk of stage duurzaam is, het grootst.