Home » Over Ontmoet Afrika

Over Ontmoet Afrika

Ontmoet Afrika is op 1 januari 2004 opgericht door Lianne van Rijssel. Lianne deed in 1999 in Ghana negen maanden onderzoek naar traditionele geneeskunde in Afrika voor haar studie in Wageningen. Ze woonde in Tamale, in een lokaal gezin op het platteland. Lianne wilde haar bijzondere en intense Afrika-ervaring delen met andere mensen. Zo begon Ontmoet Afrika.

De eerste partnerorganisatie was Meet Africa in Tamale, opgericht door Lianne’s vriendin Namaawu in Ghana. In de jaren erna breidde het aantal werkplekken en locaties binnen Ghana uit. Op dit moment werkt Ontmoet Afrika in Ghana samen met 10 verschillende lokale partnerorganisaties. Sinds 2010 werkt Ontmoet Afrika ook samen met enige partners in Malawi en gaan hier ook vrijwilligers naartoe. Het bleek dat onze visie en manier van werken bij veel mensen aanslaat.

Twaalf jaar lang heeft Lianne Ontmoet Afrika alleen, van huis uit, gerund. In 2016 is Lianne gaan samenwerken met Nikki de Jong en Niko Winkel.
Per 1 juli 2019 is Ontmoet Afrika overgenomen door Niko Winkel.

Ontmoet Afrika begeleidt jaarlijks tussen de 30 en 50 deelnemers naar werkplekken in Ghana en Malawi.

Niko Winkel

In 2013 ging ik als 52-jarige vier maanden naar Tanzania. Ik dacht: ik ga er eens een tijdje tussenuit. Een ‘sabbatical’, zogezegd, na 25 jaar trouwe dienst in verschillende ambtelijke hoedanigheden; de laatste 12 jaar als projectleider op grote ICT-infrastructuurprojecten van de Rijksoverheid.
Tijdens deze periode deed ik 3 maanden vrijwilligerswerk via één van de grote internationaal opererende vrijwilligerswerkorganisaties. Deze periode in Tanzania leerde mij twee belangrijke dingen.

Ten eerste: wat is het gewéldig om zo een tijd in een totaal vreemde en bijzondere cultuur te werken en te leven! Mijn hart ging open; ik voelde me zielsgelukkig. Maar, ten tweede: wat is er in hemelsnaam aan de hánd in dit vreemde wereldje van georganiseerd internationaal vrijwilligerswerk! Ik kwam er achter, dat ik véél te veel geld had betaald aan een organisatie die totaal foute projecten organiseert, vooral daarbij denkend aan de betalende vrijwilliger en veel minder (of helemaal niet) aan het land, het volk en de mensen, waar de projecten worden georganiseerd.

Ik kwam er geleidelijk achter, dat er sprake is van een vrijwilligersmarktbenadering, waarbij ‘fun & adventure’ de ándere kant is van het aanbod: jonge vrijwilligers gaan vooral op pad om avontuur te beleven, waarbij het ‘vrijwilligersproject’ eigenlijk slechts een bijproduct is. De markt bestaat uit jonge scholieren en studenten die, nauwelijks voorbereid op de grote interculturele verschillen, een tijd spenderen in een onbekende omgeving en daarbij meer gericht zijn op de eigen ontwikkeling dan die in of van het land van bestemming.

Afrika vrijwilligerswerk - Ontmoet Afrika's Niko aan het werk in AfrikaVolunteer Correct

Letterlijk in het vliegtuig terug naar Nederland, aan het einde van die vier maanden, dacht ik: hier ga ik me in verdiepen!
Dit heeft geleid tot het opzetten van de Volunteer Correct, met als agenda: de misstanden bij internationaal vrijwilligerswerk op de maatschappelijke agenda krijgen. Vanuit Volunteer Correct heb ik toen, samen met een paar collega’s, de zogenaamde Transparantie-index gebouwd: een meetinstrument om inzichtelijk te maken, hoe de Nederlandse vrijwilligersorganisaties zich profileren.
De in 2016 opgerichte stichting Volunteer Correct is inmiddels een vereniging geworden en profileert zich als dé Nederlandse branchevereniging voor verantwoord en duurzaam internationaal vrijwilligerswerk.

Begin 2016 ontmoette ik Lianne van Rijssel, via een bijeenkomst van Volunteer Correct. Lianne vroeg mij, of ik ervoor voelde Ontmoet Afrika te komen versterken. Dat vond ik een erg aantrekkelijk idee; ik had Ontmoet Afrika inmiddels leren kennen als één van de meest duurzame en verantwoorde organisaties op het terrein van internationaal vrijwilligerswerk.

Ik woon al sinds mijn studententijd als westerling in Groningen. Voel me inmiddels zelfs wat meer Groninger, al blijf ik natuurlijk altijd een ‘westerling in het noorden’. Mijn volwassen kinderen zijn allang het huis uit en ik heb een nieuw leven gevonden in het internationale vrijwilligerswerk. Eén van de fijnste dingen in dit werk is het regelmatig verkeren in Afrika, waar ik me altijd enorm op mijn plek voel, reizend in het lokale openbaar vervoer, met een rugzak op m’n rug.
Het is geweldig om zo’n warm en intens netwerk in Afrika te hebben.

 

Bekijk onze uitdagende projecten

Onze visie is dat mensen die met een open blik naar Afrika gaan, echt in contact kunnen komen met de mensen. Daar leer je van, dat geeft inspiratie, en dat leidt tot betrokkenheid. Dat spreekt ons meer aan dan naar het buitenland te gaan met het idee de mensen daar te vertellen hoe het volgens ons moet. Met deze instelling is de kans, dat je vrijwilligerswerk of stage duurzaam is, het grootst.