Ontmoet Afrika
print

Waarom Ontmoet Afrika?

Goedkoop vrijwilligerswerk afrika; door het wonen bij een gastgezin zijn de kosten voor vrijwilligerswerk via Ontmoet Afrika laag!

  1. Wij zijn een non-profit organisatie die de overhead kosten in Nederland zo laag mogelijk houdt en daarom is het organiseren van vrijwilligerswerk of een stage via Ontmoet Afrika goedkoop in vergelijking met grote of commerciële vrijwilligerswerkorganisaties.
  2. Ontmoet Afrika bestaat sinds 2004 en heeft dus jarenlange ervaring. Mensen die via Ontmoet Afrika een vrijwilligersproject of stage hebben gedaan beoordelen vrijwel alle aspecten van hun ervaring met een acht tot negen; zie de uitkomst van de evaluaties. Via de evaluaties hebben we een goed zicht op hoe mensen hun verblijf in Afrika ervaren hebben. We kunnen er zo ook voor zorgen dat verbeterpunten worden opgepakt.
  3. Ontmoet Afrika hecht veel belang aan eerlijke informatie en gelijkwaardige en hechte relaties. Het is belangrijk je bewust te zijn dat er wederzijds meer profijt uit je verblijf gehaald wordt als je je focust op een goed contact en samenwerking, in plaats van vooral op (korte termijn) resultaten. Een betere wereld begint bij begrip, betrokkenheid en uitwisseling en niet bij ‘beter weten’ of het uit handen nemen van verantwoordelijkheden. In onze voorbereiding besteden we veel aandacht aan deze punten.
  4. Duurzaamheid is een van de speerpunten van Ontmoet Afrika. Onze partnerorganisaties in Afrika beslissen wat voor soort ondersteuning zij wensen en door onze jarenlange relaties worden de opdrachtbeschrijvingen steeds specifieker. Aan de hand van een motivatiebrief en CV van een vrijwilliger/student kunnen wij zorgen voor een optimale match tussen hem/haar en een project bij een van onze Afrikaanse partners. Daarbij vragen wij aan iedereen om aan het eind van zijn verblijf een verslag te maken van zijn/haar werkzaamheden met daarin tips voor zijn/haar opvolger. Op die manier kan er voortgeborduurd worden op eerdere ervaringen en resultaten.
  5. Wij zijn een kleine en daardoor flexibele en persoonlijke organisatie. In een persoonlijk gesprek bekijken we welk vrijwilligerswerk of stageproject in Afrika aansluit bij je wensen, opleiding, ervaring en beschikbaarheid. Ook bespreken we welk gastgezin of verblijfplaats past bij je wensen. Je weet dus voordat je je definitief aanmeldt precies waar je aan toe bent. In Nederland heb je een vaste contactpersoon bij wie je altijd terechtkunt met vragen; zowel voor je vertrek als tijdens je verblijf in Afrika.
  6. We besteden veel aandacht aan de voorbereiding van vrijwilligers en stagiaires. Voorafgaand aan je vrijwilligerswerk- of stageperiode is er een voorbereidingsweekend waarbij je de gelegenheid hebt andere deelnemers die tegelijkertijd met jou in Afrika zijn te leren kennen. We gaan intensief in op cultuurverschillen, cultuurshock, verwachtingen en leef- en werkomstandigheden. Daarnaast krijgt iedereen die met ons naar Afrika vertrekt veel schriftelijke informatie over de cultuur, gebruiken en levenswijze van de lokale bevolking en overzichtelijke praktische informatie om het voorbereiden van de reis te vergemakkelijken. Tenslotte verdiep je je in de documenten die geschreven zijn door voorgangers op het project van je keuze en/of spreek je een keer met hen af. Door de gedegen voorbereiding heb je een realistisch beeld van wat je kunt verwachten, en is de kans op een goede verstandhouding en samenwerking met de lokale mensen groot.
  7. De partnerorganisaties in Ghana en Malawi hebben veel ervaring met het ontvangen en werken met Nederlandse/Vlaamse mensen. Zij staan altijd klaar bij vragen, problemen, ziekte, enz. Dat zorgt ervoor dat je snel op je gemak bent en altijd de mogelijkheid hebt om dingen te vragen of hulp in te roepen. De partnerorganisatie verzorgt ook de introductiedagen, je wordt opgehaald van het vliegveld en geïntroduceerd bij je werkplek en gastgezin.
  8. De verblijfskosten die je als vrijwilliger betaalt in Afrika komen voor een groot deel ten goede aan een arm deel van de bevolking (zie ook ‘hoe wordt het geld besteed’). Veel van de gastgezinnen wonen in arme dorpen en veel partnerorganisaties gebruiken een deel van de verblijfskosten voor hun projecten voor sociaal achtergestelde groepen.
  9. De contacten die we in Afrika hebben, bestaan niet alleen uit contacten met hoogopgeleide en/of rijke mensen uit de stad, maar ook met mensen van het platteland die niet of weinig scholing hebben gehad en die nog op een vrij traditionele manier leven. Hierdoor is het mogelijk om in aanraking te komen met oude traditionele kennis waar wij als westerse mensen maar moeilijk toegang toe hebben. De meeste van onze vrijwilligers en stagiaires kiezen ook voor gastgezinnen in de traditionele gemeenschappen.
  10. Met Ontmoet Afrika verblijf je meestal in een dorp, in de buurt van een kleine of middelgrote stad of, bij uitzondering, in zo’n stad zelf. In grote Ghanese steden als Accra, Kumasi en Tamale verblijven inmiddels al relatief veel blanke vrijwilligers. In de dorpen is meer behoefte aan de komst van vrijwilligers en bovendien integreer je makkelijker als er wat minder andere blanken in de buurt zijn (je zit, als je wilt, echter wel altijd op fietsafstand van een aantal andere vrijwilligers van Ontmoet Afrika).
Ontmoet Afrika