Home » Vrijwilligerswerk Afrika » Verblijf bij een Afrikaans gastgezin tijdens je vrijwilligerswerk of stage

Verblijf bij een Afrikaans gastgezin tijdens je vrijwilligerswerk of stage

vrijwilligerswerk gastgezin; samen eten bij je gastgezin in GhanaTijdens de periode waarin je vrijwilligerswerk of een stage in Afrika doet, verblijf je bij een gastgezin. Dit geeft je de mogelijkheid tijdelijk als zoon, dochter, tante of oom van een Afrikaanse familie mee te leven en hechte contacten op te bouwen. De meeste vrijwilligers vinden dit een van de indrukwekkendste aspecten van hun Afrikaanse ervaring. Wij kiezen voor gastgezinnen die het leuk vinden buitenlandse gasten te ontvangen. Zij nemen je ook echt als familielid op. Daardoor ervaar je echt hoe een doorsnee gezin in Afrika leeft. Je mag mee naar de markt, naar bruiloften, geboorten of begrafenissen. Binnen het gezinsleven word je uitgenodigd te helpen koken, vegen, water halen of spelletjes te doen met de kinderen.

Naast de contacten en vriendschappen biedt de opvang van vrijwilligers de gastgezinnen ook een extra inkomen waardoor zij bijvoorbeeld beter in staat zijn kinderen naar school te sturen.

Enkele oud-vrijwilligers over hun gastgezin

  • Je gaat helemaal mee in de cultuur. Ik heb veel gereisd, maar door samen te leven met een gezin leef je pas echt in en met de cultuur. Je gaat met de familie naar begrafenis, inwijding van een Chief, sportdag, voetballen met heel het dorp, etc. Je maakt samen met je familie zoveel geweldige dingen mee. De vriendelijkheid en warmte ga ik enorm missen.
  • Ik had echt het leukste vrijwilligerswerk gastgezin ooit (zegt iedereen dat?). Mijn gastgezin was super gastvrij en ik voelde me echt “thuis”. Ik voel een grote genegenheid voor de moeder, en haar mis ik ook echt. Ze is een super slimme vrouw die niet de beste jeugd gehad heeft (omdat ze zo jong al kinderen had en daarom geen opleiding heeft kunnen doen), maar toch kan ze van alles.Vrienden voor het leven. Als ik terugga – en dat gaat zeker gebeuren – wil ik weer bij hen verblijven.
  • Het gezin was perfect. De vader was als een broer van mij en nam me mee naar verschillende dingen. Hij was ook een hardwerkende Malawiër wat ik ook fijn vond om te zien. Met zijn vrouw had ik niet heel veel contact door de taalbarrière, maar zij deed er ook alles aan om me thuis te voelen. De kinderen waren erg verlegen aan het begin, maar later begonnen ze Engels te leren en spelletjes te spelen.

Bekijk onze uitdagende projecten

Onze visie is dat mensen die met een open blik naar Afrika gaan, echt in contact kunnen komen met de mensen. Daar leer je van, dat geeft inspiratie, en dat leidt tot betrokkenheid. Dat spreekt ons meer aan dan naar het buitenland te gaan met het idee de mensen daar te vertellen hoe het volgens ons moet. Met deze instelling is de kans, dat je vrijwilligerswerk of stage duurzaam is, het grootst.