Home » Vrijwilligerswerk Afrika » Verblijf bij een Afrikaans gastgezin tijdens je vrijwilligerswerk of stage

Verblijf bij een Afrikaans gastgezin tijdens je vrijwilligerswerk of stage

vrijwilligerswerk gastgezin; samen eten bij je gastgezin in GhanaTijdens de periode waarin je vrijwilligerswerk of een stage in Afrika doet, verblijf je bij een gastgezin. Dit geeft je de mogelijkheid tijdelijk als zoon, dochter, tante of oom van een Afrikaanse familie mee te leven en hechte contacten op te bouwen. De meeste vrijwilligers vinden dit een van de indrukwekkendste aspecten van hun Afrikaanse ervaring (ze beoordelen dit aspect gemiddeld met een 8,5, zie ook de evaluaties). Wij kiezen voor gastgezinnen die het leuk vinden buitenlandse gasten te ontvangen. Zij nemen je ook echt als familielid op. Je komt in een gastgezin met een laag tot gemiddeld inkomen. Daardoor ervaar je echt hoe een doorsnee gezin in Afrika leeft. Je mag mee naar de markt, naar bruiloften, geboorten of begrafenissen. Binnen het gezinsleven word je uitgenodigd te helpen koken, vegen, water halen of spelletjes te doen met de kinderen.

Naast de contacten en vriendschappen biedt de opvang van vrijwilligers de gastgezinnen ook een extra inkomen waardoor zij bijvoorbeeld beter in staat zijn kinderen naar school te sturen; zie ook ‘besteding geld‘. Er zijn twee soorten gezinnen. Afhankelijk van het vrijwilligerswerk project waar je gaat werken kun je wel/niet kiezen.

  • Logeren bij een gastgezin in een traditioneel dorp. Je hebt dan de beschikking over een eigen afsluitbare hut/kamer met bed. Bij de meeste gezinnen is elektriciteit, maar er zijn ook gezinnen zonder aansluiting. Er is wasgelegenheid en plaats om te plassen. Voor de grote boodschap is er soms een toilet bij het huis (Franse stijl) of er wordt gebruik gemaakt van een publiek toilet in het dorp. Het is primitief, maar wel een zeer bijzondere en unieke kans om bij zo’n gezin te wonen.
  • Logeren bij een gastgezin in of in de buurt van een stad(je). Je hebt de beschikking over een eigen afsluitbare kamer met bed. Het huis waar je logeert heeft elektriciteit en de beschikking over sanitair (wc en wasruimte).

Enkele oud-vrijwilligers over hun gastgezin

  • Je gaat helemaal mee in de cultuur. Ik heb veel gereisd, maar door samen te leven met een gezin leef je pas echt in en met de cultuur. Je gaat met de familie naar begrafenis, inwijding van een Chief, sportdag, voetballen met heel het dorp, etc. Je maakt samen met je familie zoveel geweldige dingen mee. De vriendelijkheid en warmte ga ik enorm missen.
  • Ik had echt het leukste vrijwilligerswerk gastgezin ooit (zegt iedereen dat?). Mijn gastgezin was super gastvrij en ik voelde me echt “thuis”. Ik voel een grote genegenheid voor de moeder, en haar mis ik ook echt. Ze is een super slimme vrouw die niet de beste jeugd gehad heeft (omdat ze zo jong al kinderen had en daarom geen opleiding heeft kunnen doen), maar toch kan ze van alles.Vrienden voor het leven. Als ik terugga – en dat gaat zeker gebeuren – wil ik weer bij hen verblijven.
  • Het gezin was perfect. De vader was als een broer van mij en nam me mee naar verschillende dingen. Hij was ook een hardwerkende Malawiër wat ik ook fijn vond om te zien. Met zijn vrouw had ik niet heel veel contact door de taalbarrière, maar zij deed er ook alles aan om me thuis te voelen. De kinderen waren erg verlegen aan het begin, maar later begonnen ze Engels te leren en spelletjes te spelen.

Lees meer quotes in de evaluaties van oud vrijwilligers!

Andere opties

Als je niet bij een vrijwilligerswerk gastgezin wilt wonen, is er op sommige plekken de mogelijkheid een kamer in een guesthouse of vrijwilligershuis te nemen (prijzen ca. €5 à €15  per nacht). Of, bij lang verblijf, een kamer of huisje te huren. Vraag bij ons naar de mogelijkheden.

Bekijk onze uitdagende projecten

Onze visie is dat mensen die met een open blik naar Afrika gaan, echt in contact kunnen komen met de mensen. Daar leer je van, dat geeft inspiratie, en dat leidt tot betrokkenheid. Dat spreekt ons meer aan dan naar het buitenland te gaan met het idee de mensen daar te vertellen hoe het volgens ons moet. Met deze instelling is de kans, dat je vrijwilligerswerk of stage duurzaam is, het grootst.