Ontmoet Afrika
print

Vrijwilligerswerk in Ghana of Malawi

Vrijwilligerswerk in Afrika via Ontmoet Afrika betekent concreet dat je meewerkt bij een Ghanese of Malawiaanse organisatie of instelling. In onze doelstelling is het belangrijk dat initiatieven van de mensen en de overheid van het land zelf erkenning en ondersteuning krijgen. Zij zijn uiteindelijk degenen die hun land kunnen ontwikkelen op een manier die hen past en goed dunkt en waardoor zij hun identiteit behouden en een bepaalde onafhankelijkheid kunnen verwerven. Het past binnen onze doelstelling dat je tijdens je vrijwilligerswerk in een relatief veilig land in Afrika mee gaat draaien binnen het Afrikaanse systeem met Afrikaanse collega’s. Zo leer je van binnenuit de Afrikaanse manier van werken, denken en handelen kennen en sta je ook echt midden in de Afrikaanse samenleving.

Kijk in onze opdrachtenbank wat voor opdrachten we hebben. 

Waarom Ghana of Malawi?

Van Ghana zegt men dat het het vriendelijkste en veiligste land in Afrika is. Je kunt je vrij bewegen; lopend, op de fiets of met openbaar vervoer, en ook als jonge vrouw alleen. Bovendien spreken alle geschoolde mensen Engels. In de dorpen, zeker in Noord-Ghana, is de traditionele cultuur, waaronder de typische architectuur van lemen hutten die met elkaar verbonden zijn rondom een binnenplaats, nog springlevend. De traditionele geneeskunde en godsdienst worden nog volop beoefend en feesten en rituelen worden begeleid door de ‘talking drum’.

Malawi is een klein tropisch land aan het schitterende Lake Malawi en met haar mooie glooiende landschap. Ook Malawi is een veilig land waar de mensen je zeer gastvrij ontvangen. Geschoolde mensen spreken Engels, maar zeker in het noorden heerst er veel armoede in de dorpen. Malawi is minder toeristisch dan de omringende landen Tanzania en Zambia en dat merk je meteen in positieve zin aan het gedrag van de Malawianen. Naast het lake Malawi zijn er prachtige nationale parken waar je veel wildlife kan zien of waar je kan wandelen in de bergen.

 

Enkele Quotes:

  • Wat mij het meeste bijblijft zijn de geweldige, lieve, warme mensen. In het begin enorm veel frustraties: kom je aan met je Nederlandse mentaliteit, je to-do-lijstjes, je afspraken, on-time-management, en je gaat weg in een team dat werkt. Je weet hoe het werkt en hebt je eraan aangepast!
  • Ik heb nog geen seconde spijt gehad dat ik dit heb gedaan. Het is nu een jaar geleden en ik denk er nog elke dag aan. Mijn doelstelling is helemaal bereikt.
© 2018 Ontmoet Afrika