Home » Nieuws » Workshop Cooking Bags in Tinkong

Workshop Cooking Bags in Tinkong

Zondag 23 oktober organiseerden we voor 30 vrouwen in Tinkong een workshop/demonstratie van ‘cooking bags’. Jon, uit Zuid-Limburg, kwam ze bij ons showen; hij reisde de afgelopen maand rond door Ghana om ze te promoten. Ik kwam ‘m tegen in Busua, twee weken geleden. Hij had tijd en zin om bij ons in Tinkong langs te komen.
De ‘cooking bag’ (kookzak) is een soort mega-theemuts, maar dan helemaal afsluitbaar. Tussen het textiel dikke ‘kussens’ van kapok. Als je rijst (of ook andere bases voor het voedsel hier) kookt, dan kun je na slechts 3 minuten koken de pan van het vuur halen en in de kookzak doen, deze goed dichtbinden en voor een uur wegzetten.
Dat scheelt een boel brandstof (gas, houtskool, sprokkelhout), zeer duurzaam dus. En… het scheelt tijd: je hoeft er niet bij te blijven.

 

We weten echter: hier in Afrika hecht men nogal aan traditie en gewoonten. Zou zoiets kunnen werken? Zouden de dames in Tinkong het voordeel van het gebruik gaan inzien en het écht gaan gebruiken?
Wij gaan ’t verder onderzoeken. De dames gingen bijkans uit hun dak toen ze na uurtje de gare rijst proefden. Het enthousiasme is er.

We hebben voor een prikkie de kookzak aan de dames aangeboden, maar wel onder één voorwaarde. We organiseren over enige weken een follow-up. Dan komen ze allemaal terug en gaan we ervaren, wat ze ervan vonden.
Misschien is het wel mogelijk, dat we ze zelf, hier bij Live Now Foundation, kunnen produceren. We hebben immers ook een naaiklas. Maar als dat in het verschiet zou liggen, dan natuurlijk alleen als hier in Tinkong de kookzak ook echt gebruikt en gepromoot wordt.

 

We zijn erg benieuwd, of dit experiment echt kansen gaat opleveren. Het was in ieder geval een onwijs leuke middag en de vrouwen in Tinkong hebben een alternatieve en heel duurzame kookmethode leren kennen.

Bekijk onze uitdagende projecten

Onze visie is dat mensen die met een open blik naar Afrika gaan, echt in contact kunnen komen met de mensen. Daar leer je van, dat geeft inspiratie, en dat leidt tot betrokkenheid. Dat spreekt ons meer aan dan naar het buitenland te gaan met het idee de mensen daar te vertellen hoe het volgens ons moet. Met deze instelling is de kans, dat je vrijwilligerswerk of stage duurzaam is, het grootst.