Home » Nieuws » Proefschrift – over seksueel gedrag onder jongeren in Bolgatanga

Proefschrift - over seksueel gedrag onder jongeren in Bolgatanga

Seksuele voorlichting aan de Senior High School, Bolgatanga  (Jolien van der Geugten, 2012)

Hoe komt het dat jongeren in Bolgatanga risicovol seksueel gedrag vertonen, met mogelijke SOA’s of ongewenste zwangerschappen tot gevolg? Hier schreef Jolien van der Geugten een proefschrift over: Lost in premarital sex. Jolien deed onderzoek in Bolgatanga in Noord-Ghana, bij de Youth Harvest Foundation.

Eind maart verdedigde ze haar proefschrift met succes voor de Universiteit van Maastricht. In haar proefschrift geeft Jolien aanbevelingen om risicovol seksueel gedrag onder jongeren te voorkomen. 

 

 

Volgens de traditionele cultuur, de christelijke en islamitische religie is seks voor het huwelijk niet toegestaan. Maar: er is een soort nieuwe ideologie gaande die met de moderne tijd met zich meebrengt, die de boodschap geeft dat ‘daten’ en het ‘gewoon’ hebben van een vriendje of vriendinnetje geaccepteerd is. Voor jongens zijn stoer zijn, prestige en vermaak, belangrijke motieven om meerdere seksuele partners te hebben. Voor meisjes is financiële onafhankelijkheid belangrijk.

De meeste seksueel actieve jongeren gebruiken niet altijd anticonceptie. Ook hebben ze beperkte kennis van SOA’s en zwangerschap. Jongeren weten relatief weinig van anticonceptie en staan er soms negatief tegenover. Seksuele voorlichting op scholen of door ouders is beperkt. Soms komt dit doordat ouders of docenten denken dat voorlichting jongeren aanmoedigt om seks te hebben.

Jolien geeft een aantal aanbevelingen:

  • Zorg ervoor dat alle jongeren naar de basis- en middelbare school kunnen. Dit is in principe gratis, maar door armoede is zelfs het weinige geld voor kleren of boeken soms door ouders niet op te brengen.
  • Verbeter de seksuele voorlichting aan jongeren, zodat jongeren genoeg kennis hebben hoe ze veilige seks kunnen hebben en zwangerschap kunnen voorkomen.
  • Laat jongeren vrij beslissen over hun eigen seksualiteit. Maak jongeren bewust van zowel de seksuele rechten van mannen als die van vrouwen.
  • De meeste jongeren hebben een smartphone en gebruiken social media. Leer ze hiermee omgaan als het gaat om seksueel gedrag.
  • Maak anticonceptie makkelijker verkrijgbaar in de regio en sociaal meer geaccepteerd.

In haar dissertatie evalueert Jolien ook een groot seksueel en reproductief gezondheidsprogramma van De Youth Harvest Foundation. Lees daar meer over in haar dissertatie.

Wil je zelf meer onderzoek doen naar dit onderwerp of stage lopen of vrijwilligerswerk doen op het gebied van seksuele voorlichting en het voorkomen van tienerzwangerschappen? Neem dan contact op met Ontmoet Afrika: we hebben verschillende mogelijkheden bij de Youth Harvest Foundation.

Download hier het e-book van Jolien’s dissertatie:  Dissertatie_Lost in premarital sex_Jolien van der Geugten. En lees bijvoorbeeld vanaf p173 de Nederlandse samenvatting.

Bekijk onze uitdagende projecten

Onze visie is dat mensen die met een open blik naar Afrika gaan, echt in contact kunnen komen met de mensen. Daar leer je van, dat geeft inspiratie, en dat leidt tot betrokkenheid. Dat spreekt ons meer aan dan naar het buitenland te gaan met het idee de mensen daar te vertellen hoe het volgens ons moet. Met deze instelling is de kans, dat je vrijwilligerswerk of stage duurzaam is, het grootst.