Home » Nieuws » Moslims in Ghana vieren het suikerfeest

Moslims in Ghana vieren het suikerfeest

De verschijning van de maan in de avondlucht mag een normaal fenomeen zijn voor velen, voor de moslims overal ter wereld kan het ook het einde van de periode van het vasten betekenen. De moslims in Ghana kwamen afgelopen vrijdag bij elkaar om het einde van de heilige maand van de ramadan te vieren. Deze dag is zo speciaal omdat dan de ‘Eid Mubarak’ plaatsvindt.

Volgens het islamitische geloof is de ramadan de negende maand op de kalender. In deze maand wordt de eerste openbaring van de Koran aan de profeet Mohammed herdacht. ‘Deze jaarlijkse herdenking wordt gezien als één van de vijf pilaren van de Islam’, volgens Wikipedia. foto1De maand heeft 29-30 dagen, gebaseerd op de zichtbaarheid van de wassende maan. Daardoor is de uiteindelijke dag variabel op grond van geografische factoren. In Ghana gold het woensdagavond, dus eindigde het vasten op donderdag. De suikerfeestdag was op vrijdag.

Merijn en Lisette, onze vrijwilligers in Tinkong deze maanden, waren ook geïnteresseerd om de festiviteiten van de moslimminderheid in Tinkong mee te vieren. Dus trokken ze traditionale islamitische kleding aan. Merijn een speciaal genaaide ‘kente’ en Lisette in een ‘jallabia’. Iedereen maakte zich klaar voor de speciale gebeden die bij deze gelegenheid horen.
Henry, manager van Live Now Foundation, onze partner in Tinkong, Zuid-Ghana: “We liepen naar de weg bij onze Live Now – Orange Village en we wachtten tot de imman en de ouderen uit het dorp en ook de omliggende dorpen ons kwamen vergezellen. Na de gebeden aten we met elkaar. Merijn en Lisette vonden het heel bijzonder om mee te maken.”

 

Bekijk onze uitdagende projecten

Onze visie is dat mensen die met een open blik naar Afrika gaan, echt in contact kunnen komen met de mensen. Daar leer je van, dat geeft inspiratie, en dat leidt tot betrokkenheid. Dat spreekt ons meer aan dan naar het buitenland te gaan met het idee de mensen daar te vertellen hoe het volgens ons moet. Met deze instelling is de kans, dat je vrijwilligerswerk of stage duurzaam is, het grootst.