Home » Nieuws » Rob en Jacqueline bouwen aan toerisme in de Volta-regio

Rob en Jacqueline bouwen aan toerisme in de Volta-regio

Begin december zijn Rob en Jacqueline vertrokken naar Ghana om drie maanden mee te werken aan de ontwikkeling van een nieuwe toeristische ‘lodge’ in het groene heuvelgebied in het noorden van de Volta-regio, dichtbij de grens met Togo. Onze partner Jolinaiko Ecotours heeft deze lodge in 2016/2017 gebouwd en mikt op binnenlandse en buitenlandse toeristen die dit bijzondere heuvelgebied bezoeken, vooral voor trekkings in de de bergen. De hoogste berg van Ghana bevindt zich vlakbij Liati Wote, het dorp waar de lodge is gebouwd. Bovendien bevinden zich hier de Tagbo Falls, een bijzonder watervallencomplex.

Rob en Jacqueline kunnen hun eigen expertise nu inzetten in een totaal andere omgeving dan die voor hun de normale is. Ze vertellen hier het verhaal over hun ervaringen tot nu toe, op de helft van hun trip.

“Wij, Rob en Jacqueline, runnen al 17 jaar onze eigen bed & breakfast in het zuid-westen van Frankrijk, en daarnaast werkt Jacqueline in een plaatselijke VVV en heeft Rob zijn eigen bouwbedrijfje. Met onze kennis van en ervaring in het toerisme en met Rob’s bouw achtergrond zijn we naar Ghana gekomen om Jolinaiko, maar ook het dorpje Liati Wote en zijn Tourist Center, te helpen.

Liati Wote is een traditioneel afrikaans dorp in de Volta Region, dicht bij de grens met Togo. Het dorp heeft 2 belangrijke toeristische attracties: Mount Afadjato, wat de hoogste berg van Ghana is, en de Tagbo Water Falls. Jolinaiko heeft in Liati Wote een relatief luxe lodge, die een half jaar geleden is geopend. Wij hebben het enorme geluk, dat we in een kamer in de lodge mogen verblijven en dus voor Afrikaanse begrippen een zeer luxueus onderkomen hebben.

Onze activiteiten / werkzaamheden

  • Tagbo Falls Lodge: we doen voorstellen voor een aantal, soms relatief eenvoudige, aanpassingen in de lodge met het doel toeristen langer te laten verblijven. Een voorbeeld: er miste een rustige plek met makkelijke stoelen, om na een vermoeiende reis, even lekker uit te rusten of om een rustdag in te bouwen en een dagje lekker te relaxen. Er wordt nu een overdekt terras en een zogenaamde Summer Hut gebouwd (een groot terras met een dak voor schaduw) en er worden lekkere houten stoelen gemaakt. Het bouwen van de hut en het maken van de stoelen wordt door plaatselijke handwerkslieden gedaan; Rob geeft de ideeën, maakt de tekeningen en begeleidt de uitvoering van het werk. Ander voorbeeld: er was nog niet echt veel informatie voorhanden in de lodge, over activiteiten in de omgeving. Jacqueline schrijft een informatie map voor de kamers met o.a. informatie over de toeristische plekken en activiteiten in de directe omgeving. Het achterliggende idee van dit alles; hoe langer toeristen in de lodge blijven, hoe meer het dorp er van kan profiteren.
  • Het Tourist Center van Liati Wote op een iets hoger plan brengen. Zo was er aan de buitenkant van het VVV gebouw niet te zien dat er een toeristisch centrum was gehuisvest. Bovendien was er binnen nauwelijks informatie te vinden. Jacqueline heeft een voorstel gedaan om aan de buitenkant borden op te hangen en om binnen informatie + foto’s aan de (nu nog kale) muren te hangen. Deze ideeën werden meteen erg enthousiast ontvangen door de Tourist Board en men is met de uitwerking bezig. Een volgende voorstel is om het Community Guesthouse wat op te knappen en er meer publiciteit aan te geven op internet en social media. Uiteindelijk profiteert de gemeenschap van elke gast die een nacht in dit guesthouse verblijft.
  • Liati Wote zou een schoon dorp moeten worden. Gezien het vele zwerfafval, dat we hier langs de straten en paden naar de Mountain en de waterval zien liggen, hebben we samen spontaan besloten om ook hier een aantal voorstellen voor te doen. We hopen dat we de gidsen zo ver kunnen krijgen dat ze op hun wandelingen naar de berg en de waterval zoveel mogelijk afval kunnen verzamelen om in afvalbakken te gooien. Verder zouden er borden moeten staan in de trend van “What you take in, you take out !!” en genoeg vuilnisbakken. Ook gaan we kijken of we de jeugd van het dorp kunnen inschakelen voor dit initiatief. Een afspraak met de chief van het dorp, om dit initiatief te bespreken, staat op de agenda.

Zijn we ambitieus ? Zeker !
Zijn we TE ambitieus ? Vast !

Maar al kunnen we wat kleine veranderingen te weeg brengen en een paar mensen in het dorp aan het denken zetten … dan zijn we al heel tevreden. Tot dusver is het voor ons een prachtige ervaring om intensief met de locale bevolking samen te werken en van elkaar te leren.

In ieder geval voor ons een ervaring die ons altijd bij zal blijven!”

 

Bekijk onze uitdagende projecten

Onze visie is dat mensen die met een open blik naar Afrika gaan, echt in contact kunnen komen met de mensen. Daar leer je van, dat geeft inspiratie, en dat leidt tot betrokkenheid. Dat spreekt ons meer aan dan naar het buitenland te gaan met het idee de mensen daar te vertellen hoe het volgens ons moet. Met deze instelling is de kans, dat je vrijwilligerswerk of stage duurzaam is, het grootst.