Home » Nieuws » Een heel ander Ghana in de bergen in de Volta-regio

Een heel ander Ghana in de bergen in de Volta-regio

Het zuiden van Ghana is erg groen, naar het noorden toe wordt het meer lichtbruin, beige. In het noorden zijn er veel enorme baobab-bomen, waaronder de Ghanezen vergaderen of hun hangplek hebben en profileren majestueuze mangobomen zich als koeltebrengers met hun dichte donkergroene kruin. Het oosten, tegen de grens met Togo aan, is een heel specifiek gebied met weelderige bergen. Ze rijzen op tot bijna 900 meter maar het voorkomen is een stuk ‘bergachtiger’ dan, zeg, de Ardennen. In dit gebied ligt het grensdorpje Wli, dat extra aantrekkingskracht heeft omdat vlakbij zich de hoogste watervallen van West-Afrika bevinden. In Wli werken wij samen met onze partnerorganisatie Narema, die zich richt op verbetering van de toeristische mogelijkheden en op verhoging van de kansen van jeugd op een zelfstandige economische toekomst.

Momenteel is Rainer, student aan de Hogeschool Arnhem-Nijmegen (HAN), er aan het werk in het kader van de minor ‘International Sustainable Development Cooperation’, die hij bij de HAN volgt. Rainer is bezig met de opzet en uitbouw van het project Next Gen, ‘next generation’. Tieners worden bij elkaar gebracht. Veel opleidingsstimulansen zijn er voor deze tieners niet. De inzet op activiteiten voor deze tieners beoogt activering, motivering en stimulering te bewerkstelligen. Vorige week organiseerde Rainer een sportdag voor de kinderen (10-18) in het hele dorp.
’s Morgens werd een marathon gehouden, een hardloopwedstrijd door het hele dorp. Ruim 50 jongeren

deden aan de sportdag mee. Na de hardloopwedstrijd vonden verschillende spel/sport-activiteiten plaats. Rainer werkte hiervoor samen met twee docenten van de plaatselijke basisschool en Junior High School.

Vanuit het centrum van het dorp voert een paradijselijk pad door oerwoudachtige omgeving, 2 kilometer lang, naar de ‘lower falls’, de onderkant van de waterval. Een flinke klim van twee uren voert naar de ‘upper falls’. Een tocht die al onze vrijwilligers en stagiairs, net als de toeristen die naar Wli komen, minimaal één maal ondernemen.

Dit pad voert meermaals via kleine bruggen over het grensriviertje, dat gevormd wordt door het vallende water: de grens tussen Togo en Ghana. In dit riviertje, onder enorme bamboebossen, zijn kinderen en vrouwen dagelijks bezig met het wassen van hun kleren. De hectiek van het leven in Nederland is dan even héél ver weg uit je gedachten.

Bekijk onze uitdagende projecten

Onze visie is dat mensen die met een open blik naar Afrika gaan, echt in contact kunnen komen met de mensen. Daar leer je van, dat geeft inspiratie, en dat leidt tot betrokkenheid. Dat spreekt ons meer aan dan naar het buitenland te gaan met het idee de mensen daar te vertellen hoe het volgens ons moet. Met deze instelling is de kans, dat je vrijwilligerswerk of stage duurzaam is, het grootst.