Home » Partners » Rumphi (Malawi)

Rumphi (Malawi)

Het grote terrein van St.Patrick’s Seminary ligt ongeveer één kilometer vóór Rumphi aan de hoofdweg. Het hele terrein is meerdere hectares groot. Vooraan liggen rechts van het lange onverharde pad de basisschool en de bijgebouwen daarvan. Aan de linkerkant van de weg de gebouwen van de fathers en de broeders. Halverwege aan de rechterkant bevindt zich het Magdalena Center, het onderkomen van de gehandicapte kinderen. Nog verder aan de rechterkant het complex van de nonnenschool, met afzonderlijke delen, met ieder een binnenplaats, een kapel en de verblijfsruimten, van de ‘aspirants’, de ‘postulants’ en de ‘novices’ van de nonnenschool. Aan het einde van het pad bevindt zich het zustershuis.
Nog verder naar achteren kom je bij de uitgebreide ‘gardens’. Alle zusters hebben daar een eigen stuk land/tuin, waar ze van alles verbouwen. Veel mais, cassave, bonen, pompoenbladeren, groundnuts. De zusters hebben allemaal ook ‘workers’ die op het land werken.
De congregatie van de Sisters of the Holy Rosary werkt nauw samen met de andere ‘afdelingen’ van deze diocese.

De zusters en de nonnenschool
De gebouwen van het zusterhuis en van de nonnenschool zijn heel goed verzorgd en netjes. In alle gebouwen bevindt zich tevens een gebedsruimte. Dat is een kleine kapel met een altaar, bankjes en versieringen en afbeeldingen. Er ligt overal een klemtoon op de kleur blauw, dat geldt niet alleen voor de jurken en hoofdkappen van de zusters. Tussen en binnen de gebouwen zijn mooie siertuinen en moestuinen. Vooral het deel van de novices is bijzonder mooi en sfeervol. In het deel van de novices een computerruimte met wel een stuk of zeven computers, netjes afgedekt met lakens. De ruimte ernaast een ruime bibliotheek.

Het Magdalena Center
Dit is het huis waar de gehandicapte kinderen wonen. Momenteel zijn er 18, maar het zijn er vaak meer, tot ongeveer 25. De kinderen komen soms van vrij ver weg. Ze zijn niet verstoten of zo, worden vaak opgehaald door hun ouders in vakanties. Ze besteden dagelijks eerst drie uren, tot 11 uur, in het Magdalena Center, dat wordt gerund door Nancy Jonazi, onder supervisie van zuster Ernestine. Nancy Jonazi is al lange tijd de degene die het Magadelena Center runt en ze woont in een klein huisje net aan de andere kant van de hoofdweg, dus op zo’n 400 meter lopen.

Na 11 uur gaan de kinderen naar de naastgelegen basisschool, waar zo’n 600 kinderen naar school gaan. Zo hebben ze naast de speciale aandacht die ze ’s morgens krijgen en die aansluit op hun (on)mogelijkheden als gevolg van hun handicap ook iedere dag gelegenheid om een zo normaal mogelijke omgeving te ervaren. Het mes snijdt aan meerdere kanten, want op deze manier wordt het ook voor de 600 kinderen op deze basisschool veel normaler om om te gaan met gehandicapte kinderen. Dat betekent iets, want op veel plekken in Afrika zijn gehandicapten letterlijk uitschot, dat wordt verwaarloosd en genegeerd.

Het Magdalena Center ontvangt graag vrijwilligers die de kinderen komen helpen. Dat kan op alle terreinen. Denk aan het optimaliseren van hun fysieke mogelijkheden (aspecten van fysiotherapie, ik heb er zelf niet zoveel verstand van), maar ook aan ‘spelen’, het vergroten van mogelijkheden van kinderen met een geestelijke beperking. Natuurlijk geldt ook, dat de kinderen vermaakt kunnen worden en dat je daar een bijdrage aan levert.

Tijdens de middagen, als de kinderen in verschillende klassen op de basisschool verblijven, is Nancy daar ook aanwezig en geeft specifieke aandacht aan haar kinderen, in/bij de verschillende klassen.
Voor een vrijwilliger zou hetzelfde gelden: ’s morgens werken in het Magdalena Center, ’s middags mee naar de basisschool en daar een bijdrage leveren aan de mogelijkheden voor de gehandicapte kinderen aldaar.

De basisschool
Op deze basisschool zijn de aantallen kinderen per klas groot. Het is de bedoeling, dat het er niet meer dan 50 zijn, maar het loopt toch nogal eens op tot over de 60. Op deze school is ruimte voor inzet van vrijwilligers. Gespreide inzet is ook mogelijk: zowel werken op Magdalena Center alsook het organiseren van activiteiten op de basisschool (sport, creativiteit) en/of individuele aandacht voor kinderen die met achterstand te maken hebben.

Rumphi
Het stadje Rumphi is een regionaal centrum. Het ligt op een uur rijden vanaf Mzuzu, over de M1 naar het noorden. Het ligt in een groene kom, bergen rondom. Dichtbij Rumphi is de ingang van het Nyika National Park, dus er zijn ook enige safari-resorts, die ik verder niet heb bezocht.
Het is een gezellig druk marktstadje. Er wordt nogal wat gebouwd. Wat nieuwe gebouwen, waarin banken zijn/worden gevestigd. Verder veel van de typisch Afrikaanse rommeligheid. Een druk busstation, waar vooral minibusjes en shared taxi’s (waarin maximaal 8 personen) dienst doen.
Er is minstens één restaurant in het centrum waar je (even iets anders) kunt eten: Chef’s Place.

In Rumphi ben je als blanke niet zo bijzonder. Ze zien we hier veel vaker, vooral als gevolg van het dichtbijgelegen National Park.

Gastgezin
Op dit moment geldt nog alleen de mogelijkheid om bij Nancy Jonazi te verblijven. Indien nodig kunnen meer gastgezinnen gevonden worden.
Het huisje van Nancy is redelijk primitief. Ze heeft geen elektriciteit. Maar elektriciteit is overal wel aanwezig op de verschillende werkplekken, alle binnen een paar 200 meter van dit huisje vandaan.
Nancy heeft twee kinderen op secondary school, maar zij komen alleen in weekends en vakantie thuis, want ze zitten op een boarding school.

Bekijk onze uitdagende projecten

Onze visie is dat mensen die met een open blik naar Afrika gaan, echt in contact kunnen komen met de mensen. Daar leer je van, dat geeft inspiratie, en dat leidt tot betrokkenheid. Dat spreekt ons meer aan dan naar het buitenland te gaan met het idee de mensen daar te vertellen hoe het volgens ons moet. Met deze instelling is de kans, dat je vrijwilligerswerk of stage duurzaam is, het grootst.