Home » Partners » Kusamala Institute – Malawi

Kusamala Institute - Malawi

Het Kusamala Institute for Agriculture and Ecology ligt in de glooiende heuvels net buiten de hoofdstad Lilongwe, Malawi. Het is een NGO voor landbouw en ecologie die geweldig werk doet in Malawi. Kusamala geeft trainingen, outreach, doet onderzoek en doet promotie door heel Malawi op het gebied van biologische landbouw & voedselzekerheid.

 

Dat is hard nodig, want een van de problemen in Malawi is de enorme monocultuur van maïs: door het hele land wordt hoofdzakelijk maïs verbouwd, waardoor mensen hier erg afhankelijk van zijn voor hun dagelijkse maaltijd. Bovendien gebruiken Malawianen vooral chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest, wat zowel duur is als schadelijk voor het milieu. Wanneer een gedeelte van hun maïsoogst mislukt, hebben mensen meestal weinig alternatieve gewassen waarvan ze kunnen eten en ontstaat er soms hongersnood.

 

Kusalama probeert deze monocultuur te doorbreken door middel van permacultuur. Hierbij wordt er gekeken wat voor gewassen op een natuurlijke manier op een stuk grond passen, zonder de grond uit te putten. Het instituut heeft veel kennis over natuurlijke vormen van bemesting en natuurlijke bestrijdingsmiddelen. Het instituut geeft professionele trainingen op het gebied van permacultuur en biologische landbouw. Ze werken samen met verschillende partijen: van gemeenschappen, scholen en organisaties door heel Malawi heen, als ook internationaal. Bovendien heeft Kusamala een eigen commerciële tuin waarop biologische groenten en fruit worden verbouwd voor de verkoop. Het is een professionele organisatie met veel expertise, onder leiding van directrice miss Rose Bell, die zowel in Malawi als Europa gewoond en gewerkt heeft.

 

Het leuke van Kusamala instituut is dat je zowel in een rustig, wat landelijk gebied zit, én tegelijkertijd dichtbij de hoofdstad Lilongwe, waar je grote supermarkten hebt, cafeetjes, restaurantjes en een grote markt waar je alles kan krijgen.

 

Zie ook de website van Kusamala , waaronder ook deze film over het veelzijdige werk van het instituut.

 

 

 

Bekijk onze uitdagende projecten

Onze visie is dat mensen die met een open blik naar Afrika gaan, echt in contact kunnen komen met de mensen. Daar leer je van, dat geeft inspiratie, en dat leidt tot betrokkenheid. Dat spreekt ons meer aan dan naar het buitenland te gaan met het idee de mensen daar te vertellen hoe het volgens ons moet. Met deze instelling is de kans, dat je vrijwilligerswerk of stage duurzaam is, het grootst.