Home » Partners » Greenhouse Karimenga

Greenhouse Karimenga

Karimenga is een klein, idyllisch dorp op ongeveer 35 km ten zuiden van de grotere provinciale stad Bolgatanga in noord-Ghana. Het dorp is nog vrij ‘ongerept’. De huisjes bestaan uit traditionele lemen hutten en er is nauwelijks elektriciteit in het dorp.

Ibrahim Salifu is in Karimenga onze partner en coördinator. Hij is een rustige en bescheiden man, maar zeer actief in het mobiliseren van de gemeenschap in Karimenga, én hij kan zich goed inleven in westerse vrijwilligers. Ontmoet Afrika kent hem al sinds 2006 en sinds die tijd werken wij nauw met hem samen.

Ibrahim heeft in Karimenga samen met de gemeenschap het ‘Greenhouse’ guesthouse voor duurzaam toerisme gebouwd: een aantal prachtige lemen hutten waar toeristen kunnen verblijven. Reizigers kunnen daar overnachten, krijgen lokale Ghanese maaltijden te eten en kunnen overdag onder andere workshops volgen bij inwoners uit het dorp.


Karimenga is een geweldige plek voor mensen die iets willen doen op het gebied van biologische landbouw, dammen en irrigatie of traditionele leembouw. Ook zijn er opdrachten op het gebied van duurzaam toerisme. Op het gebied van onderwijs zijn er mogelijkheden op de kleine school in Karimenga en ook worden er ICT-lessen gegeven in de lemen bibliotheek die bij het Greenhouse is gebouwd.

Nieuwe ontwikkeling is dat Ibrahim ook bezig is met het ontwikkelen van een tweede overnachtingsmogelijkheid voor toeristen en bezoekers. Hij experimenteert daarvoor met nieuwe soorten van architectuur van leembouw, meer ‘Malinese stijl’. Naast dit verblijf ontwikkelt Ibrahim een grote biologische groentetuin en een vijver om vis te kweken. Op deze gebieden zijn er ook opdrachten mogelijk.

Voor een mooie impressie van Greenhouse Karimenga, kijk naar dit Ghanese televisie-item, uitgezonden in november 2018.

Bekijk onze uitdagende projecten

Onze visie is dat mensen die met een open blik naar Afrika gaan, echt in contact kunnen komen met de mensen. Daar leer je van, dat geeft inspiratie, en dat leidt tot betrokkenheid. Dat spreekt ons meer aan dan naar het buitenland te gaan met het idee de mensen daar te vertellen hoe het volgens ons moet. Met deze instelling is de kans, dat je vrijwilligerswerk of stage duurzaam is, het grootst.