Home » Partners » Awinbono

Awinbono

Awinbono wil door middel van het opzetten van een echo-, zorg- en kraamkliniek de algemene gezondheidszorg in de provincie Upper-East in Noord-Ghana verbeteren, met als doel het terugdringen van eenvoudig te voorkomen ziekten, het terugdringen van moeder- en kindsterfte en het geven van betere voorlichting op scholen over het recht op gezondheidszorg.

Stichting Awinbono (in Nederland) geeft invulling aan haar missie en visie door het financieren van een aantal projecten. Deze zijn:

  1. Het duurzaam opzetten van een echokliniek, een apotheek en een laboratorium in Bongo. Duurzaam betekent ook financieel zelfstandig.
  2. Realisatie van een kraam- en zorgkliniek in de provincie Upper-East in Noord-Ghana, in Balungo.
  3. Eenvoudig te voorkomen ziekten terug te dringen door middel van goede voorlichting gericht op preventie.
  4. Voorlichting te geven op scholen en andere plaatsen over o.a. malaria en seksualiteit.

Awinbono is gesettled in Bongo, ca 15 km ten noorden van Bolgatanga, dichtbij de grens met Burkina Faso. Het initiatief is gestart door Ernest en Meike, een Ghanees – Nederlands koppel dat nu in Maastricht woont. Awinbono in Bongo wordt vooral gedragen door Angelina, een zus van Ernest, en haar dochter Khadija.
In Bongo werken zij samen met andere instellingen in het dorp, die ook inzet van vrijwilligers en stagiairs mogelijk maken.

In Bongo kun je als vrijwilliger of stagiair aan de slag op de volgende projecten/opdrachten:

  • Lesgeven en schoolassistentie op een grote school. Op deze school zitten zo’n 300 kinderen, van kleuterschool tot onderbouw van voortgezet onderwijs (junior high school).
  • Als verpleegkundige meedraaien bij een gezondheidszorgpost (clinic) in Bongo. Bij deze kliniek is ook een verloskamer, waar maandelijks zo’n 20 bevallingen plaatsvinden. Verder worden er veel outreach-activiteiten ondernomen, vooral gericht op malariapreventie. Deze kliniek heeft kleine dependance in verder afgelegen communities.
  • Meedraaien als verpleegkundige of arts (of studerend voor) bij het districtsziekenhuis in Bongo.
  • Technische ondersteuning bij het District Assembly in Bongo. Het betreft de afdeling bouwprojecten, infrastructuur en onderhoud van het district Bongo. Er zijn altijd veel verschillende bouw- en onderhoudprojecten gaande. Als bouwkundige of bouwkundestudent, of aanverwante opleiding, kun je meedraaien met het huidige team van bouwers en bouwdeskundigen.

Bongo
Bongo is een stadje met zo’n 10.000 inwoners. Ongeveer het dubbele aantal als je alle omliggende communities meetelt. Het ligt 15 kilometer ten noorden van Bolgatanga, ongeveer halverwege Bolgatanga en de grens met Burkina Faso.
De Upper East Region is één van de armste regio’s van Ghana.

Bonga is een overzichtelijk klein stadje, waar je al gauw je weg weet te vinden. Er is een kleine maar dynamische en gezellige dagelijkse markt. Er zijn de nodige scholen, waaronder een vrij grote Senior High School. Er is een districtsziekenhuis met veel verschillende afdelingen.
In Bongo tref je zo goed als geen buitenlandse mensen. Er is geen toerisme in deze streek. Bongo is echter wel een heel sfeervol en veilig stadje met heel vriendelijke mensen. Voor meer voorzieningen (bank, supermarkt of een restaurant voor soms ook iets anders om te eten) kun je gemakkelijk naar Bolgatanga. Sinds dit jaar is er voor het eerst een volledig geasfalteerde weg en ben je in een half uur in het centrum van Bolgatanga.

Angelina en Khadija Akurgo dragen in Bongo de Awinbono-organisatie. Ze runnen een echoscopiekliniek en een medisch laboratorium, met apotheek. Daarnaast wordt gebouwd aan een kliniek in het naburige dorp Balungo. Angelina geeft daarnaast leiding aan een basisschool en samen met Khadija runnen ze in Bolgatanga, 15 kilometer verderop, een winkel.
Angelina en Khadija dragen daarnaast zorg voor de begeleiding van vrijwilligers en stagiairs die in Bongo komen werken. In Bongo zijn twee gastgezinnen uitgezocht om de vrijwilligers en stagiairs te kunnen huisvesten. Dit zijn beide traditionele en authentieke Ghanese ‘homestays’, waar je als vrijwilliger een tijdje deel uitmaakt van het gezin.

De Nederlandse stichting Awinbono is vooral bezig met het werven van fondsen voor de bouw van de kliniek in Balungo, maar heeft in het verleden een flinke bijdrage geleverd aan de voorzieningen in de echoscopiepraktijk en het medisch laboratorium.

Website Awinbono

Bekijk onze uitdagende projecten

Onze visie is dat mensen die met een open blik naar Afrika gaan, echt in contact kunnen komen met de mensen. Daar leer je van, dat geeft inspiratie, en dat leidt tot betrokkenheid. Dat spreekt ons meer aan dan naar het buitenland te gaan met het idee de mensen daar te vertellen hoe het volgens ons moet. Met deze instelling is de kans, dat je vrijwilligerswerk of stage duurzaam is, het grootst.