Home » Nieuws » “Ghanese millennials worden ‘agripreneurs’”

"Ghanese millennials worden ‘agripreneurs’"

Afrika beschikt over ongeveer 65 procent van ’s werelds beste onbenutte landbouwgrond en importeert jaarlijks voor meer dan 35 miljard dollar aan voedsel. De Ghanese overheid probeert nu met een ambitieus project de landbouwcapaciteit te vergroten en jongeren, die massaal op zoek zijn naar werk in de steden, weer terug naar de boerderij te lokken.

Na het behalen van zijn universitaire graad durfde Vozbeth Kofi Azumah zelfs aan zijn moeder niet goed te vertellen hoe hij voortaan de kost wilde verdienen. ‘Ik ben boer,’ zegt hij tijdens een middag waarop hij met een motorfiets tussen zijn pas geploegde akkers heen en weer tuft. ‘Dat vinden ze hier een afgang.’

In sommige delen van de wereld genieten boeren genoeg aanzien en is de verbouw van gewassen een eerzaam beroep. Maar in een regio waar de meeste boeren hooguit genoeg verbouwen om hun eigen gezin te voeden – met een machete, een schoffel en veel bidden om regen – is landbouw nog synoniem aan armoede. Azumah behoort echter tot een groeiend aantal jonge hoogopgeleide Afrikanen die in hun poging de landbouw te professionaliseren dat stigma bestrijden. Met een wetenschappelijke aanpak en apps voor data-analyse willen ze niet alleen hun opbrengst verhogen, maar aantonen dat er in de landbouw ook geld te verdienen valt. Ze noemen zichzelf ‘agripreneurs’.

Lees het gehele artikel in het Engels op de website van het World Economic Forum.

Bekijk onze uitdagende projecten

Onze visie is dat mensen die met een open blik naar Afrika gaan, echt in contact kunnen komen met de mensen. Daar leer je van, dat geeft inspiratie, en dat leidt tot betrokkenheid. Dat spreekt ons meer aan dan naar het buitenland te gaan met het idee de mensen daar te vertellen hoe het volgens ons moet. Met deze instelling is de kans, dat je vrijwilligerswerk of stage duurzaam is, het grootst.