Malawi

image_print

Vrijwilligerswerk in Malawi (oost Afrika) op het gebied van sociaal werk, onderwijs, sport, verloskunde, water en duurzaam toerismeSociaal werk Afrika; bijvoorbeeld als vrijwilliger of student werken met gehandicapten of jongeren en/of sport en naschoolse activiteiten organiseren in Malawi

Alle projecten in Malawi zijn Engelstalig.

  • Op een (deels fairtrade) theeplantage in Zuid-Malawi zijn studenten die een stage zoeken op het gebied van bedrijfsvoering, productontwikkeling, marketing, communicatie, duurzame energie of landbouw van harte welkom. Waar in het verleden de nadruk lag op verkoop van thee in bulk, wordt nu gezocht naar meer diversiteit in smaken en ook in kleinere verpakkingen. Dit geldt ook voor koffie die er tevens verbouwd wordt. Hoe dit goed te vermarkten is een grote uitdaging. Een deel van de winst wordt gebruikt voor projecten en faciliteiten voor de medewerkers en bewoners van het nabijgelegen dorp (onderwijs, water, gezondheidszorg). Vrijwilligers die de kinderen van de medewerkers les willen geven en na schooltijd activiteiten voor hen willen organiseren zijn ook van harte welkom.
  • Dagopvang en basisschool in een dorpje aan het meer van Malawi. Je organiseert bijvoorbeeld spelletjes, een sportproject, maakt muziek, enz. met de kinderen en/of geeft les in een van de basisschoolvakken.
  • Het begeleiden van kinderen in een speeltuin in het bovenstaande dorpje. Elke middag zijn groepen kinderen van verschillende leeftijdcategorieën welkom in een bijzondere speeltuin. Hier leren zij spelenderwijs sociale vaardigheden en intellectuele vaardigheden met behulp van verschillende gezelschapsspelen, puzzels, lego, meccano, enz. Ook wordt er elke week een Engelstalige kinderfilm vertoond.
  • In bovenstaand dorp kun je een ecolodge ondersteunen op het gebied van marketing, bedrijfsvoering en duurzaamheid. De winst van deze lodge wordt gebruikt om een groep kinderen les te geven, teken- en schilderlessen te geven, papier te recyclen en HIV/aids voorlichting te geven. Tevens heeft de lodge een eigen groentetuin waarvan de opbrengst gebruikt wordt om de schoolkinderen een maaltijd te bieden en om de maaltijden in de lodge te bereiden. Vrijwilligers of studenten met kennis van tuinbouw of tekenen/schilderen zijn dus ook van harte welkom.
  • Onderzoek doen om te kijken hoe het toerisme in bovenstaand dorp duurzamer opgezet kan worden. Het zou mooi zijn als nog meer mensen uit het dorp (naast de mensen van de lodges en restaurants) kunnen profiteren door het ontwikkelen van toeristische activiteiten als workshops koken, vissen, boot- of wandeltochten, enz.
  • Lesgeven op een middelbare meisjesschool in een klein dorp in Noord-Malawi. De meiden verblijven ook bij de school.  Naast lesgeven kun je ook naschoolse activiteiten organiseren zoals sport, drama of muziek. Verder is sociaal werk van belang omdat leerlingen met problemen behoefte hebben aan persoonlijke en/of emotionele begeleiding. Er is tevens een uitgebreide houtbewerkingsplaats op het internaat waar je leerlingen les kunt geven in meubelmaken.
  • Begeleiden van gehandicapte kinderen op een internaat en school voor gehandicapten. Sociaal werk is belangrijk omdat veel gehandicapten in Afrika weinig erkenning en positieve aandacht krijgen.
  • Meewerken in een plattelandsziekenhuis in Noord-Malawi op het gebied van verloskunde, verpleegkunde of als arts. Er komen veel patiënten omdat het het enige ziekenhuis is in de wijde omtrek, er zijn o.a. veel bevallingen. Bovendien kun je mee met outreach projecten; het bezoeken van dorpen in de omgeving om kinderen te wegen, vaccineren en voorlichting te geven op het gebied van hygiëne, zwangerschap, kinderverzorging, voeding, enz.
  • Naast dit ziekenhuis staat een lagere school waar men ook heel graag vrijwilligers ontvangt om les te geven, individuele kinderen te begeleiden, buitenschoolse activiteiten te organiseren of een sportproject op te zetten.

Zie ook de foto’s op onze Facebookgroep en een filmpje over het muziek-/beweegproject op de middelbare school in Malawi.