Malawi

Vrijwilligerswerk in Malawi (oost Afrika) op het gebied van sociaal werk, onderwijs, sport, verloskunde, water en duurzaam toerismeSociaal werk Afrika; bijvoorbeeld als vrijwilliger of student werken met gehandicapten of jongeren en/of sport en naschoolse activiteiten organiseren in Malawi

Alle projecten in Malawi zijn Engelstalig.

  • Kinderopvang in het dorpje Cape Maclear aan het prachtige meer van Malawi. Je organiseert bijvoorbeeld spelletjes, een sportproject, maakt muziek, enz. met de kinderen en/of geeft lessen waarbij je de kinderen eenvoudige dingen leert om ze voor te bereiden op de lagere school.
  • Het begeleiden van kinderen in een educatieve speeltuin in het bovenstaande dorpje. Elke middag zijn groepen kinderen van verschillende leeftijdcategorieën welkom in een bijzondere speeltuin. Hier leren zij spelenderwijs sociale vaardigheden en intellectuele vaardigheden met behulp van verschillende gezelschapsspelen, puzzels, lego, meccano, enz. Ook wordt er elke week een Engelstalige kinderfilm vertoond.
  • In bovenstaand dorp kun je een ecolodge ondersteunen op het gebied van marketing, bedrijfsvoering en duurzaamheid. De winst van deze lodge wordt gebruikt om een groep kinderen les te geven, teken- en schilderlessen te geven, papier te recyclen en HIV/aids voorlichting te geven. Tevens heeft de lodge een eigen groentetuin waarvan de opbrengst gebruikt wordt om de schoolkinderen een maaltijd te bieden en om de maaltijden in de lodge te bereiden. Vrijwilligers of studenten met kennis van tuinbouw of tekenen/schilderen zijn dus ook van harte welkom.
  • Onderzoek doen om te kijken hoe het toerisme in bovenstaand dorp duurzamer opgezet kan worden. Het zou mooi zijn als nog meer mensen uit het dorp (naast de mensen van de lodges en restaurants) kunnen profiteren door het ontwikkelen van toeristische activiteiten als workshops koken, vissen, boot- of wandeltochten, enz.
  • Lesgeven op een middelbare meisjesschool in Lusangazi, een klein dorp in Noord-Malawi. De meiden verblijven ook bij de school.  Naast lesgeven kun je ook naschoolse activiteiten organiseren zoals sport, drama of muziek. Verder is sociaal werk van belang omdat leerlingen met problemen behoefte hebben aan persoonlijke en/of emotionele begeleiding. Er is tevens een uitgebreide houtbewerkingsplaats op het internaat waar je leerlingen les kunt geven in meubelmaken en een bakkerij waar brood gebakken wordt voor de school en het dorp.
  • Begeleiden van gehandicapte kinderen op een internaat en school voor gehandicapten. Sociaal werk is belangrijk omdat veel gehandicapten in Afrika weinig erkenning en positieve aandacht krijgen.
  • Meewerken in een plattelandsziekenhuis in het mooie dorpje Mzambazi in Noord-Malawi op het gebied van verloskunde, verpleegkunde of als arts. Er komen veel patiënten omdat het het enige ziekenhuis is in de wijde omtrek, er zijn o.a. veel bevallingen en in de regentijd oa veel malaria. Bovendien kun je mee met outreach projecten; het bezoeken van dorpen in de omgeving om kinderen te wegen, vaccineren en voorlichting te geven op het gebied van hygiëne, zwangerschap, kinderverzorging, voeding, enz.
  • Naast dit ziekenhuis staat een lagere school waar men ook graag vrijwilligers ontvangt om les te geven, individuele kinderen te begeleiden, buitenschoolse activiteiten te organiseren of een sportproject op te zetten.
  • Vlak buiten de hoofdstad Lilongwe zit een interessant instituut voor landbouw en ecologie. Zij doen vooruitstrevende dingen met permacultuur, waarbij ze kijken naar wat voor gewassen er op een ecologische manier in Malawi verbouwd kunnen worden, en waarmee oa de ontbossing en het gebrek aan water tegen wordt gegaan. Je kan hier onderzoek doen, vrijwilligerswerk doen of stage lopen.
  • In de buurt van de stad Blantyre zit een kleine Oil Refinery, die op een ecologische manier olie maakt van lokale producten zoals baobab, moringa en pinda’s. Dit bedrijfje kan wel wat ondersteuning gebruiken op het gebied van marketing en PR, en om te kijken hoe het productieproces geoptimaliseerd kan worden.

Zie ook de foto’s op onze Facebookgroep en een filmpje over het muziek-/beweegproject op de middelbare school in Malawi.