Vrijwilligerswerk

image_print

Vrijwilligerswerk in Ghana, Malawi of Kameroenvrijwilligerswerk afrika; lesgeven op een school in Afrika

Vrijwilligerswerk in Afrika via Ontmoet Afrika betekent concreet dat je meewerkt bij een Ghanese, Kameroenese of Malawiaanse organisatie of instelling. Wij vinden het belangrijk dat initiatieven van de mensen en de overheid van het land zelf erkenning en ondersteuning krijgen. Zij zijn uiteindelijk degenen die hun land kunnen ontwikkelen op een manier die hen past en goed dunkt en waardoor zij hun identiteit behouden en een bepaalde onafhankelijkheid kunnen verwerven. Het past binnen onze doelstelling dat je tijdens je vrijwilligerswerk in Afrika mee gaat draaien binnen het Afrikaanse systeem met Afrikaanse collega’s. Zo leer je van binnenuit de Afrikaanse manier van werken, denken en handelen kennen en sta je ook echt midden in de Afrikaanse samenleving.

Waarom Ghana, Kameroen of Malawi?

Van Ghana zegt men dat het het vriendelijkste en veiligste land in Afrika is. Je kunt je vrij bewegen; lopend, op de fiets of met openbaar vervoer, en ook als jonge vrouw alleen. Bovendien spreken alle geschoolde mensen Engels. In de dorpen, zeker in Noord-Ghana, is de traditionele cultuur, waaronder de typische architectuur van lemen hutten die met elkaar verbonden zijn rondom een binnenplaats, nog springlevend. De traditionele geneeskunde en godsdienst worden nog volop beoefend en feesten en rituelen worden begeleid door de ‘talking drum’.

Malawi is een klein tropisch land aan het schitterende Lake Malawi, waar je door de geringe afstanden nooit ver vandaan bent. Ook Malawi is een veilig land waar de mensen je zeer gastvrij ontvangen. Geschoolde mensen spreken Engels, maar zeker in het noorden heerst er veel armoede in de dorpen. Afrikaanse landen als Tanzania en Zambia met grote nationale parken liggen net over de grens en zijn dus eenvoudig te bezoeken na je periode van vrijwilligerswerk.

Ook Kameroen is een vriendelijk, veilig en stabiel Afrikaans land. De geschoolde mensen spreken Frans of Engels, afhankelijk van de regio. De natuur in Kameroen is zeer gevarieerd; men noemt het land daarom ook wel ‘Klein Afrika’. De mensen in West- en Centraal-Kameroen zijn wat minder arm dan in Noord-Ghana en de levensomstandigheden zijn daardoor minder primitief. Kameroen heeft als voordeel dat het nog relatief onbekend is. Er komen weinig vrijwilligers, en ook weinig toeristen, waardoor je komst vaak als heel bijzonder wordt ervaren.

Enkele Quotes:

Wat mij het meeste bijblijft zijn de geweldige, lieve, warme mensen. In het begin enorm veel frustraties; kom je aan met je Nederlandse mentaliteit, je to-do-lijstjes, je afspraken, on-time-mentaliteit, en je gaat weg in een team dat werkt. Je weet hoe het werkt en hebt je eraan aangepast!

Ik heb nog geen seconde spijt gehad dat ik dit heb gedaan. Het is nu een jaar geleden en ik denk er nog elke dag aan.