Home » Landen » Malawi

Malawi

Een reis naar Malawi is zeer bijzonder; je maakt kennis met een enorme gastvrijheid, geniet van prachtige landschappen en kan makkelijk en veilig zelfstandig rondreizen. Malawi – ‘the warm heart of Africa’ – heeft een oppervlakte van 118.484 km². Daarmee is het land bijna drie keer zo groot als Nederland. Desalniettemin is het één van de kleinste landen van zuidelijk Afrika. Malawi telt ongeveer 19 miljoen inwoners. Malawi grenst niet aan zee maar is omgeven door Mozambique in het zuidoosten, Tanzania in het noorden en Zambia in het westen. Het land is langgerekt; van het noordelijkste tot het zuidelijkste punt bestrijkt het 840 km, de breedte varieert tussen de 80 en 160 km.

Het meer van Malawi (Lake Malawi) ligt in het oosten van het land en bestrijkt een groot deel van de grens met Mozambique en Tanzania. Het meer is het op twee na grootste in Afrika; het meer neemt een vijfde van de totale oppervlakte van het land in beslag. Tijdens je reis naar Malawi is het af en toe heerlijk te genieten van strand en heerlijk warm zwemwater!
In 1975 heeft de centraal gelegen stad Lilongwe, Zomba vervangen als hoofdstad. Recentelijk was Blantyre nog de grootste en economisch meest belangrijke stad van het land, maar Lilongwe telt inmiddels meer inwoners en wordt steeds meer een handelsstad.

Klimaat in Malawi

Over het algemeen kent Malawi een tropisch klimaat met hete dagen en milde nachten. De lokale temperaturen hangen echter wel af van de hoogte van een gebied en het seizoen. In het zuiden is het vaak warmer dan in het noorden en ook aan het meer van Malawi is het vaak heet.
Malawi heeft drie seizoenen. In de maanden november t/m maart is het regenseizoen en warm; het ene moment kan het heel zonnig zijn en vervolgens kan dat (vaak kort) worden onderbroken door flink onweer en hevige buien. April tot augustus kent milde temperaturen en droog weer, waardoor deze periode als meest aangenaam voor een reis naar Malawi wordt gezien. In september en oktober is het heet en droog.

Politieke structuur

Malawi is een democratische republiek. Elke vijf jaar worden er verkiezingen gehouden.
Tot 1964 was Malawi een kolonie van Engeland. Toen Malawi onafhankelijk werd verklaard, kwam Hastings Kamuzu Banda aan de macht en hij heerste als een dictator. In 1970 veranderde hij de grondwet zodat hij zichzelf kon uitroepen als president voor het leven. Die positie behield hij tot 1994. Tot het einde van Banda’s heerschappij was Malawi een staat met maar één politieke partij; alleen leden van Banda’s Malawi Congress Party (MCP) mochten zich verkiesbaar stellen. De eerste écht democratische verkiezingen werden gehouden in 1994 en toen nam Dr. Bakili Muluzi van de United Democratic Front (UDF) de macht over.

Het land Malawi in Zuidoost-AfrikaEconomische situatie

De meeste opbrengsten van het land komen voort uit de agrarische sector. De landbouw is verantwoordelijk voor 40% van het GDP en 90% van de export. Economisch gezien is tabak het belangrijkste gewas; ongeveer 70% van de export is tabak. Malawi is de op een na grootste tabaksproducent van Afrika. Verder wordt er veel suikerriet, thee en koffie geëxporteerd. Tot de jaren 80 was Malawi in staat zichzelf van voedsel te voorzien. Er groeide genoeg maïs, rijst, bonen en cassave en een overschot werd geëxporteerd naar buurlanden. Door periodes van grote droogte in de afgelopen jaren en een toename van de populatie is dit niet langer het geval. Grote hongersnood was het gevolg en in 2005 werd er zelfs gesproken van een nationale ramp. In 2006 begon de regering een programma om kunstmest te subsidiëren om zo de groei van allerlei gewassen te bevorderen.
Malawi is verder erg afhankelijk van ontwikkelingshulp. Het land ontvangt nu meer dan 575 miljoen dollar aan ontwikkelingshulp per jaar en heeft recentelijk een economische groei ervaren van 10% per jaar. Toch blijft het één van de armste landen ter wereld. Ruim 40% van de bevolking leeft onder de armoedegrens. De enorme groei van de bevolking is zorgelijk, evenals het snel groeiende HIV/aids-probleem en het resulterend aantal wezen. Ook ontbossing vormt een groot probleem.

Taal en religie

Engels is de officiële taal in Malawi en de nationale taal is Chichewa. In principe krijgen alle kinderen vanaf de bovenbouw van de basisschool les in het Engels. Echter, veel volwassenen die op het platteland wonen, spreken geen Engels. Verder kent Malawi een heleboel inheemse talen; in het noorden wordt voornamelijk Chitumbuka gesproken. Het geloof speelt een belangrijke rol in het leven van de meeste Malawianen. Velen bezoeken regelmatig een kerk of moskee. Zo’n 80% van de bevolking is christelijk (waarvan het grootste deel protestant) en 13% islamitisch. De overige 7% van de bevolking heeft een traditioneel geloof of ander geloof.

Cultuur

Malawianen staan in Afrika bekend als vriendelijke mensen en ze zijn bijzonder gastvrij. Je wordt dan ook ontzettend hartelijk ontvangen en lokale gezinnen vinden het een eer als je bij ze op bezoek komt. Als je bij mensen op bezoek gaat, is het gebruikelijk om te blijven zitten totdat je wat gegeten hebt. Alle maaltijden eet je met je handen (in principe rechterhand). Bij bijna iedere maaltijd wordt er nsima geserveerd, dit is gemaakt van maïsmeel vermengd met kokend water. Verder eten ze ook vaak zoete aardappelen, cassave en lokale kip, maar weinig verse groente.
Malawi kent een traditionele rolverdeling; vrouwen zorgen voor het huishouden en het eten en de kinderen en de mannen werken veelal op het land. Ook dragen vrouwen van het platteland altijd lange rokken. Religie speelt een belangrijke rol in het leven van de mensen daar. Het geloof wordt daar echt gevierd; tijdens een dienst wordt er veel gedanst en gezongen. Op zondag gaan de meeste mensen naar de kerk en sommigen gaan ook nog ’s ochtends vroeg op doordeweekse dagen. Een kerkbezoek mag tijdens een reis naar dit land daarom niet ontbreken!

Kijk verder in de Ontmoet Afrika-opdrachtenbank.

Wikipedia

Bekijk onze uitdagende projecten

Onze visie is dat mensen die met een open blik naar Afrika gaan, echt in contact kunnen komen met de mensen. Daar leer je van, dat geeft inspiratie, en dat leidt tot betrokkenheid. Dat spreekt ons meer aan dan naar het buitenland te gaan met het idee de mensen daar te vertellen hoe het volgens ons moet. Met deze instelling is de kans, dat je vrijwilligerswerk of stage duurzaam is, het grootst.