Activiteiten

Workshops en excursies tijdens je verblijf bij de duurzaam toerismeprojecten in AfrikaWorkshops afrika, meedoen met dagelijkse activiteiten van de mensen in het dorp in Ghana, west Afrika.

Het is niet voor niets vakantie, dus ontspanning zal hoog in het vaandel staan tijdens je verblijf in Ghana, West-Afrika. Je leven als bewoner van een Afrikaans dorp zal echter pas compleet zijn als je ook de lokale bezigheden en gewoontes ontdekt en actief beleefd hebt door middel van de workshops en excursies die je naar keuze kunt doen. Onze Engelssprekende medewerkers en gidsen zullen je leren te begrijpen wat je ziet.

Welke workshops, excursies en activiteiten kun je zoal doen?

In lijn met onze visie bieden de dorpelingen in Afrika jou als hun gast een aantal mogelijkheden om hen in interactie te ontmoeten en zo van elkaar te leren. De workshops bestaan uit activiteiten die allen een onderdeel van het dagelijkse leven van de inwoners van het dorp uitmaken. Een deel van de inkomsten hiervan gaat direct naar de uitvoerder van de workshop en de gids toe, het andere deel wordt opgespaard voor projecten voor het hele dorp.

Sognaayilli

In Sognaayilli kun je kiezen voor een kort of een lang programma.

1. Short Tour
Het korte programma duurt een halve dag. Allereerst ga je op bezoek bij de Chief en de Vice Chief van het dorpje. Zonder de goedkeuring van deze dorpsleiders mag je eigenlijk niet in het dorp verblijven. De Chief zal je traditioneel welkom heten en verhalen vertellen over het ontstaan van het dorp en alle tradities. Vanzelfsprekend is er ook ruimte om vragen aan de Chief te stellen. Na deze inwijding ga je naar de traditionele ‘midwife’, ofwel de dorpsvroedvrouw. Wekelijks worden in Sognaayilli vele kindjes geboren en deze worden door de vroedvrouw gewassen. Je kijkt mee hoe dit gebeurt en als je dat wilt kun je het even overnemen! Vervolgens ga je kuli kuli maken. Kuli kuli zijn gefrituurde pindaringen, een plaatselijke lekkernij. Je kijkt eerst mee hoe dit bereid wordt en daarna is de beurt aan jou. Dit met alle kinderen van het dorp als aandachtige toeschouwers! Tot slot bezoek je een waarzegger. Ghana kent vele soorten van waarzeggen. Deze waarzegger is een moderne waarzegger en tevens een van de slimste mannen van het dorp. In een traditionele ruimte word je ontvangen en laat je je de toekomst voorspellen:

2. Day Tour
De Day tour duurt 1 dag of je verspreidt de workshops over meerdere dagen als je langer in het dorp verblijft. Naast alle activiteiten van de Short Tour omvat dit ook een bezoekje aan de dorpssmit. Hij laat je zien hoe metaal bewerkt wordt en zelf kan je natuurlijk ook meehelpen. Daarnaast ga je naar de Cotton Spinner. Deze dame spint katoen en ook deze workshop is interactief. Tot slot de workshop die door iedere toerist als hoogtepunt wordt ervaren: Drumming and Dancing. Het hele dorp loopt uit om onder begeleiding van de drummers Afrikaanse dansen te laten zien. Natuurlijk moet je er zelf ook aan geloven en je eigen danskunsten vertonen! Gooi alle schroom van je af, laat je gaan op het Afrikaanse ritme en ga mee in het plezier dat de lokale bevolking heeft en het wordt gegarandeerd een ervaring om nooit meer te vergeten!

Bovenstaande activiteiten doe je onder begeleiding van een Engels sprekende gids. De Short Tour is voor mensen die op doorreis zijn en de Day Tour laat zich bij uitstek combineren met een korter of langer verblijf in het dorp. Gedurende dit verblijf word je automatisch betrokken in het dagelijks leven van de bevolking en meegenomen in de dingen die ze doen.

Karimenga

In Karimenga kun je veel leren over het gebruik van medicinale kruiden; waar groeien ze en hoe worden ze tot een zalf, drankje of poeder omgetoverd? Per ezelkar kun je naar de dichtbij gelegen rivier waar je een kanotocht kunt maken of vogels kunt spotten. Wil je meer (inter)actie, speel dan met de kinderen van het dorp voetbal, volleybal of het lokale spel Oware. Of je helpt de dorpsvrouwen sheanutbutter (soort cacoaboter) maken. Ontspan tenslotte bij het kampvuur, al luisterend naar de intrigerende legendes van het dorp.

Na al die actie is er niets mooier dan uitrusten op je matje voor je eigen hutje en je ervaringen laten bezinken door te staren naar de schitterende sterrenhemel. Want door de geringe elektriciteit in de omgeving, is dat al een belevenis op zich.

Meer ideeën om je vakantie in Ghana compleet te maken

Het verblijf in Sognaayilli en/of Karimenga kan natuurlijk goed ingepast worden binnen een rondreis. Ghana is relatief erg veilig en de meeste mensen spreken Engels. Daardoor is een rondreis prima zelfstandig te ondernemen met bijvoorbeeld de Bradt Travel Guide van Ghana. Er is veel te zien: de voormalige slavenforten, Ashanti-heiligdommen, het grootste stuwmeer van Afrika (Voltameer), tropische regenwouden, watervallen, natuurparken met o.a. olifanten, antilopen en apen, stranden, enorme markten en nog veel meer. Een aanrader is ook om een aantal andere ecotoerismeprojecten te bezoeken. De verschillende mogelijkheden zijn te bekijken op de site van het Ghana verkeersbureau. Wij kunnen je natuurlijk bij de planning van je rondreis van dienst zijn met tips en informatie. Daarnaast is het mogelijk de rondreis te boeken via onze bevriende organisatie Jolinaiko ecotours. Je reist dan per jeep met een betrouwbare chauffeur en een enthousiaste en zeer vriendelijke gids. Op die manier ben je niet afhankelijk van het openbaar vervoer. Dit scheelt veel reistijd en je komt op plekken die met openbaar vervoer moeilijk bereikbaar zijn.