Duurzaam toerisme in Afrika; verantwoord op vakantie door bezoek aan kleinschalige toerismeprojecten in Ghana

duurzaam toerisme afrika; meeleven met een gezin in Ghana en bijdragen aan een inkomen voor lokale gemeenschappen.
Ben jij avontuurlijk en houd je van het pure Afrikaanse leven? Wil je graag op een eerlijke en gelijkwaardige manier in contact komen met mensen in Afrika die een traditionele levensstijl hebben, ver van het drukke leven thuis? Ben je niet bang voor primitieve omstandigheden, maar vind je dat juist een meerwaarde van reizen? Schuw je culturele verschillen niet? Breng dan een bezoek aan een van de duurzame toerismeprojecten in de dorpen Sognaayilli en/of Karimenga in Noord-Ghana!

In een van deze dorpen of in een combinatie is het mogelijk om je vakantie op een unieke manier te beleven. Het uitgangspunt hierbij is hetzelfde als bij de vrijwilligersactiviteiten: “Ontmoet de ander, ontwikkel jezelf en inspireer elkaar!”. Je verblijft als gast in een lokaal gastgezin (homestay) of in een traditioneel gebouwd guesthouse in één of meerdere dorpen en je kunt het Afrikaanse leven als medebewoner optimaal ervaren.

Meet Africa en Greenhouse

De NGO Meet Africa in Tamale ondersteunt het project in Sognaayilli, Noord-Ghana. Het Greenhouse doet ditzelfde voor het dorp Karimenga. Beiden stimuleren kleinschalig toerisme op een manier die kansen creëert voor de lokale bevolking terwijl jij als gast bij die bevolking een geweldige en unieke ervaring beleeft. Daarom werken zij volgens de benadering van ‘Pro Poor Tourism’. De World Tourism Organisation (UNWTO) definieert dit principe als: “toerisme dat netto voordelen oplevert voor arme mensen”. Het gaat er dus om dat de lokale bevolking zo veel mogelijk profiteert van toeristische activiteiten in hun omgeving. Dit kan uitgedrukt worden in zowel geld als in het vergroten van kennis of verruimen van hun belevingswereld.

In de praktijk betekent dit onder andere dat er bij het ontwikkelen van toeristische activiteiten voor gekozen wordt toeristen de dagelijkse bezigheden van de lokale bevolking te laten zien of er aan deel te laten nemen. Bij de bouw van accommodaties worden zoveel mogelijk lokale arbeiders ingehuurd en waar nodig bijgeschoold. Daarnaast wordt vooral gebruik gemaakt van lokaal geproduceerde materialen, zodat meerdere mensen kunnen profiteren. Een gedeelte van de inkomsten van de toeristische activiteiten wordt opgespaard. Van dit geld kunnen ontwikkelingsprojecten voor het gehele dorp worden gefinancierd.

Beiden projecten zijn medio 2007 gestart na een grondig vooronderzoek door een van de vrijwilligers van Ontmoet Afrika. Sindsdien hebben vele vrijwilligers en studenten de projecten verder ondersteund op het gebied van productontwikkeling, kwaliteitsverbetering, marketing en evaluatie.

Ontmoet Afrika is ook partner van het ‘Ervaar Ghana’-reisgidsproject van Eva en Gerard van het Ghana Verkeersbureau. Eva is een oud-vrijwilliger van Ontmoet Afrika en heeft in dit project in 2008/2009 op non-profitbasis een informatieve Nederlandstalige reisgids samengesteld die zich vooral richt op Ecotoerisme en Pro Poor Toerisme-projecten in Ghana en antropologische informatie over de verschillende bevolkingsgroepen. Ontmoet Afrika heeft veel inhoudelijke informatie over cultuur en omgangsvormen beschikbaar gesteld. Het uitkomen van deze reisgids heeft als doel het plaatselijke kleinschalig toerisme in Ghana te stimuleren, waardoor de bevolking uit de arme dorpen over een extra bron van inkomsten kan beschikken. Sognaayilli is een van de projecten die een donatie heeft gekregen uit de opbrengst van de reisgids. Meer informatie via www.ghana-verkeersbureau.nl

Foto’s

Klik hier voor foto’s van het duurzaam toerisme project in de dorpjes Sognaayilli en Karimenga.

Film

Film van het Ecotoerisme-project in Noord-Ghana via Meet Africa: