Geschiedenis

Geschiedenis en oprichting Ontmoet AfrikaIk heb onderzoek gedaan naar de traditionele geneeskunde in afrika (Ghana) en daarbij mee geleefd met de lokale mensen.

Ontmoet Afrika is op 1 januari 2004 opgericht door Lianne van Rijssel. Lianne deed in 1999 in Ghana negen maanden onderzoek naar de traditionele geneeskunde in Afrika in het kader van haar studie in Wageningen. Nadat Lianne afgestudeerd was heeft zij verschillende interessante functies gehad, maar ze vond daar niet genoeg mogelijkheden om haar kennis, ervaringen en liefde van en voor Afrika vorm te geven. Tijdens een bezoek aan Ghana in 2003 ontstond het idee om samen met de mensen die zij daar had leren kennen haar kennis, contacten en ervaringen te gaan delen met mensen die ook de droom hebben een tijd met de lokale bevolking in Afrika samen te leven en werken. Dat kunnen mensen zijn die een tijd vrijwilligerswerk willen doen of studenten die een stage of onderzoek (bijvoorbeeld ook naar de traditionele geneeskunde in Afrika) willen doen.

De eerste partnerorganisatie was Meet Africa in Tamale, opgericht door mijn vriendin Namaawu in Ghana. In de jaren erna ontstond de behoefte het aantal werkplekken en locaties binnen en buiten Ghana uit te breiden. Sinds 2010 gaan er ook vrijwilligers naar Malawi. Het bleek dat onze visie en manier van werken bij veel mensen aanslaat; sinds 2004 vertrekken er jaarlijks tussen de 70 en 100 deelnemers via Ontmoet Afrika naar Ghana en Malawi.

Lianne van Rijssel

Ik ben geboren in 1974. Na mijn middelbare school heb ik eerst drie jaar gewerkt en gereisd: in Nederland, maar ook in Frankrijk, India en Nepal. Daarna begon ik in Wageningen aan de studie ‘Voeding en Gezondheid’, die ik in 1999 afsloot met een afstudeerproject over woon- werkgemeenschappen in Duitsland en een stage in Ghana.

Over mijn onderzoeksperiode in Ghana: Vlak na mijn aankomst ontmoette ik Namaawu Taimako, de dochter van een kruidengeneeskundige. Er onstond een sterke vriendschap en via haar en haar familie ben ik in het dorp Katariga terechtgekomen, waar ik het grootste deel van mijn veldwerk naar de traditionele geneeskunde van Afrika heb gedaan. Ik woonde daar bij het dorpshoofd en had mijn eigen hut in haar huis. Met behulp van een tolk heb ik vele traditionele genezers, vroedvrouwen, waarzeggers en patiënten geïnterviewd. Daarnaast deed ik mee met de dagelijkse werkzaamheden in het dorp. Ik voelde me vaak een kleuter die achter haar broertjes en zusjes aanliep om de eenvoudigste dingen als kleren wassen en water halen te leren. Omdat ik de plaatselijke taal niet sprak was ik voor de communicatie met de mensen om me heen aangewezen op een tolk of op gebarentaal, glimlachen en het nadoen van hun activiteiten. Het was dankzij het oneindige geduld, de gastvrijheid en het acceptatievermogen van de mensen waarbij ik woonde, dat ik de mogelijkheid heb gehad om deel uit te maken van het dagelijks leven van een familie in een traditioneel dorp midden in Afrika. Ik weet nog hoe ontzettend dankbaar en gelukkig ik me voelde dat deze droom, die ik al vanaf klein kind had, eindelijk was uitgekomen.

Na mijn stage traditionele geneeskunde en afstuderen in Wageningen had ik nog lang niet genoeg van het reizen en ben begin 2000 begonnen als reisleider bij SNP natuurreizen. Ik begeleidde vooral wandelreizen in landen rondom de Middellandse Zee (Frankrijk, Italië, Griekenland en de woestijnen van Egypte en Marokko). Na twee jaar fulltime reisleiderschap besloten mijn vriend Richard en ik ons in Nederland te vestigen. We zijn in 2004 getrouwd, en in 2005 en 2007 zijn onze zoon Yander en dochter Yousse geboren. Op dit moment werk ik met ontzettend veel plezier voor onze organisatie Ontmoet Afrika. Op deze manier kan ik dagelijks mijn passie, grote fascinatie en liefde voor andere culturen delen en overdragen aan anderen.